Nyitókép forrása: SITA/Victoria Jones/Pool Photo via AP

 

III. Károly brit uralkodónál rákot diagnosztizáltak – jelentette hétfőna Buckingham palota a BBC közése szerint. Hogy milyen típusú daganatos betegségről van szó, és hogy  a brit királynak milyen kilátásai vannak, nem árulták el, de a kezelést azonnal elkezdték nála.

 

Azt viszont cáfolták, hogy prosztatarákról lenne szó. Az a lehetőség azért merült fel, mert III. Károly nemrég prosztata-megnagyobbodás miatt orvosi beavatkozáson esett át.

 

„A király jóindulatú prosztata-megnagyobbodás miatti közelmúltbeli kórházi eljárása során a körülmények további aggodalmakra adtak okot. A későbbi diagnosztikai vizsgálatok a rák egy formáját azonosították”

 

áll a hivatalos közleményben.

 hirdetes_300x300  

 

A Buckingham palota nem árult semmi részletet sem a diagnózisról, sem a betegség várható lefolyásáról, kezeléséről vagy az uralkodó kilátásairól. Beszédes viszont, hogy III. Károly minden nyilvános szereplését elhalasztotta, kezelése idején pedig a királyi család más tagjai fogják helyettesíteni – ott, ahol ez lehetséges.

 

Jogilag a 75 éves  III. Károly továbbra is hivatalosan az uralkodó marad és az állam első embere.

 

„Őfelsége a mai napon rendszeres kezeléseknek veti alá magát, amely időre az orvosok javaslatára elhalasztotta minden nyilvános szereplését. Ezen időszak alatt Őfelsége a szokásos módon folytatja az állami ügyek intézését és a hivatalos, megszokott adminisztrációt”

 

fogalmazott nyilatkozatában a Buckingham palota.

 

„A király hálás az orvosi csapatnak a nemrégiben elvégzett gyors beavatkozásért. Továbbra is teljes mértékben pozitívan áll hozzá a kezeléséhez, és alig várja, hogy a lehető leghamarabb visszatérjen a köz szolgálatához”

 

jelentette a Buckingham palota.

 

A rák diagnózisa kétségkívül lesújthatta III. Károlyt, aki a brit történelem leghosszabb ideig várakozó trónörököse volt: csak 74 évesen léphetett a trónra, miután édesanyja, II. Erzsébet királynő 2022 szeptemberében 96 éves korában elhunyt. 

 

A Daily Mail azt írja, hogy a király gyengélkedése komoly kérdéseket vet fel a monarchia működése szempontjából, mivel a királyi család „kevésbé tevékeny” tagjai miatt, valamint azért, mert a Wales-i hercegnő nem konkretizált hasi műtét miatt húsvétig nem „bevethető”. A Wales-i herceg a műtét miatt törölte minden programját, hogy a feleségével lehessen.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!