Nyitókép forrása: canva.com

 

Felületes, de igen tanulságos elemzés jelent meg a The Telegraph brit lap hasábjain Andrew Liloco tollából, amely egy EU-Oroszország közti háború gondolatával játszik el. Persze, csak a számok szintjén, az orosz győzelmi esélyeket latolgatva. A cikk alapgondolata valószínűleg hibás, de a szerző – szándékosan vagy véletlenül – de épp most cáfolt rá a háborúpárti mainstream narratívájának egyik alapkövére.

 

A cikk szerzője ugyanis azzal a kérdéssel indítja elemzését, hogy valóban kell-e tartania Európának attól, hogy Oroszország legyőzi az „EU egyesített erőit”, majd eléri Nagy-Britanniát.

 

A szerző a katonai és gazdasági erőt veti össze, azzal összefüggésben, hogy a harcban vajon a nagyobb GDP vagy a nagyobb katonaság nyom-e többet a latban?

 

 hirdetes_300x300  

Az I. világháború egyik katonai matematikai modellje kapcsán előkerül a cikkben Frederick Lanchester négyzetes törvénye. A cikk abból indul ki, hogy ha egy hadsereg ereje kisebb, mint az ellenség ereje, de jobb a hatékonysága, akkor a győzelemhez a kisebb hadseregnek annyival kell hatékonyabban ölnie, mint a szemben álló seregek létszámarányának négyzet. És most érthetőbben:

 

Ha tíz százalékkal kisebb a hadseregünk, akkor az ellenséget 21 százalékkal hatékonyabban kell pusztítani.

 

Ezen a ponton Lilico is kénytelen beismerni, hogy vannak, akik szerint a dekadens liberális nyugaton olyannyira gyűlölik magukat a társadalmak, hogy nem lennének hajlandók fegyvert ragadni egy „ügy” érdekében.

 

Ennek ellenére folytatja az eszmefuttatást: az orosz gazdaság mindössze egytizede az uniós gazdaságnak. Az EU a GPD 1,3 százalékát költi hadseregre, az oroszok a GDP 6 százalék. Vagyis az EU hadi kiadása kétszerese Oroszországének. Hogy ezt Oroszország kompenzálni tudja, a jelenleginél 40 százalékkal több katonát kell mozgósítania, ami összesen 2 millió katonát jelent, akiket kizárólag Európa ellen vet be. Oroszországnak jelenleg összesen 1,4 milliós hadserege van. És mivel egy támadó félnek mindig súlyosabbak a veszteségei, az orosz élőerő igény egy ilyen hadjárathoz 3 milliónál is több katona.

 

Lilico ebből azt a következtetést vonja le, hogy Oroszország nem lenne képes győzni az egyesített uniós seregek ellen, mert meg kéne háromszoroznia hadserege állományát, ami gazdaságilag az 1980-as évekbe lökné vissza.

 

Eddig tartott a mese, nézzük az ellentmondásokat.

 

Először is, Lilico nem katonai stratéga, hanem pénzügyi szakember, igaz, abból a jobb fajta, de ettől még aligha van meg kellő szaktudása egy ilyen elemzés, pláne egy ilyen következtetés levonásához.

 

Másodszor, a négyzetes törvényt taktikai műveletekre, szemben álló lövészek egységeire találták ki, nem stratégiai szintű háborúkra, mint amilyen egy orosz-európai konfliktus lenne. Már tüzérségek esetén sem feltétlenül működik a modell, nem hogy egy több tucat fegyvernemet felvonultató háború esetén.

 

Harmadszor, épp az orosz-ukrán háború mutatta meg, hogy a technológiai fölény nem feltétlenül mutatkozik meg egy olyan tömegháború esetében, mint az orosz-ukrán háború, ahol egy 30 ezer dolláros drón kilőhet egy sokmillió dolláros tankot, vagy ahol egymillió dolláros rakétákkal kell megsemmisíteni néhány tízezer dolláros öngyilkos drónokat, rakétákat.

 

Lehet, hogy az EU sokat költ precíziós, drága fegyverekre és különlegesen kiképzett kommandósokra, akik jól tudnak terroristákat levadászni, bunkereket megsemmisíteni, de Európában mégis súlyos lőszerhiány, emberhiány, harcikedv-hiány uralkodik, nem beszélve a politikai józanságról.

 

Mégis, a cikk azért figyelemre méltó, mert talán akaratlanul is rácáfolt a háborúpárti liberális mainstrean egyik fő érvére, miszerint Ukrajnát azért kell támogatni, mert ha elesne, akkor Európát támadnák meg az oroszok. Lilico lényegében megcáfolta ezt a narratívát. 

 

Mi azért hozzátesszük, hogy a mai káosz uralta világban semmit sem szabad kizárni, és sok józan (értsd: nem a nyugati narratívákat felmondó) szakértő szerint Európának össze kellene szednie magát haderő szempontjából, hogy ténylegesen képes legyen az elrettentésre. Merthogy jelenleg nem képes.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.