Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Stephanie Scarbrough

 

Joe Biden, a világ első számú hatalmának első számú vezetője megint nagyot alkotott. A hétvégén Las Vegasban egy gyűlésen felemlegette a G7-es országok 2021-es találkozóját.

 

„Dél-Angliában volt. Leültem, és azt mondta: Amerikai visszaért. És Mitterrand, Németországból – vagyis Franciaországból – rám nézett, és azt mondta: ‘Tudod mit… miért… milyen hosszú időre tértetek vissza?'”

 

mondta zavartan Biden.

 

Biden azt eltalálta, hogy Francois Mitterrand francia elnök volt, csak épp jóval korábban: 1981 és 1995 között. Mitterrand egyébként 1996-ban elhunyt.

 hirdetes_810x300  

 

Viszont sem Mitterrand, sem Macron nem volt német, mi több, ez azért elég nagy sértés egy franciára nézve. A Fehér Ház Biden beszédének leiratában gondosan figyeltek rá, hogy mindenhol megfelelően Macron neve szerepeljen.

 

Biden ilyen és ehhez hasonló faux pas eseteivel Dunát lehetne rekeszteni. Tavaly áprilisban új-zélandi látogatásakor egy ottani rögbicsapat neve helyett egy olyan paramilitáris szervezet nevét mondta, amely véres brutalitással nyomta el a lázadó íreket a függetlenségi háború idején.

 

2022-ben egy sajtótájékoztatón Jackie Walorski kongresszusi képviselőt kereste az egybegyűltek között, aki akkor már nem élt. Ugyanebben az évben augusztusban egy autóbalesetben hunyt el.

 

Pár héttel a Walorski-elszólás előtt pedig véletlenül megmutatta az újságíróknak a nyilvános szerepléseihez készített puskát is, ami azért keltett feltűnést, mert a cetlin nem csak vázlatok voltak, hanem olyan alapvető utasítások is, mint hogy „Bemész”, „megállsz”, „leülsz” „röviden kommentáld”, „távozol”.

 

De olyan is volt már, hogy Volodimir Zelenszkijt összekeverte Vlagyimir Putyinnal, Svédország helyett már Svájcot látta benn a NATO-ban.

 

Biden mentális állapota napi beszédtéma az amerikai közéletben, tekintettel arra, hogy továbbra is a Demokrata Párt egyetlen elnökjelöltjéről van szó, aki 81 éves, és folyamatosan kínos helyzetbe hozza magát.

 

A felmérések szerint Biden 4 százalékpontos lemaradásban van (45 százalék) kihívójához, a volt elnök Donald Trumphoz képest (49 százalék).

 

Körkép.sk, standard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.