Nyitókép forrása: CBS

 

A hollandiai egyetemek korlátozni akarják a külföldi diákok számát, és fontolgatják azt is, hogy csökkentik az angol nyelvű tanulmányi programok számát is. A legkeresettebb szakirányokat, mint a pszichológiát és a közgazdaságtan, ezentúl holland nyelven teszik elérhetővé. A kezdeményezéshez csatlakozó 14 hollandiai egyetem így akarja elérni, hogy a külföldi diákok tanuljanak meg hollandul.

 

Az összes Hollandiában tanuló első éves egyetemista mintegy harmada külföldi, akiknek 70 százaléka Németországból érkezett. A holland intézmények ráadásul több pénzt kapnak a külföldi diákok, mint hazaiak után, ami viszont a felvételiken hátrányba hozza a holland diákokat. A helyzettel elégedetlen intézmények a túlzsúfolt előadótermekre és a szálláshelyek hiányára panaszkodnak.

 

A holland egyetemek alapképzéseinek (Bc.) 30 százaléka angolul zajlik. Ezt az arányt akarják most az intézmények 10-15 százalékra csökkenteni. Az új szabályok a jövő évtől lépnek életbe.

 

 hirdetes_300x300  

Robbert Dijkgraaf holland oktatási miniszter már készíti a törvénymódosítást, ami lehetővé teszi a külföldi diákok számának csökkentését, kvótákat vezetne be az angol nyelven zajló tanulmányi programokra is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.