Nyitókép: DEBBIE HILL | Credit: AFP

 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter úgy véli, hogy még mindig lehetséges a megállapodás a Hamász palesztin militáns mozgalommal az izraeli túszok elengedéséről – ezt nem sokkal azután nyilatkozta, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította a Hamász ellenjavaslatát.

 

Blinken elmondta, hogy bár a szóban forgó Hamász-ellenjavaslat számos pontja eleve kudarcra volt ítélve, ugyanakkor „teret adott a megállapodás megvalósítására, amelynek eléréséért fáradhatatlanul fogunk dolgozni”.

 

Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy Netanjahu elutasította a Hamász ellenjavaslatát, az amerikai diplomácia vezetője azt válaszolta, hogy nem beszélhet Izrael nevében. Hozzátette azonban, hogy a szóban forgó ellenjavaslat legalább a túszokról szóló „tárgyalások folytatásának” lehetőségét nyitva hagyná.

 hirdetes_300x300  

 

A Hamász ellenjavaslatának lényege egy háromlépcsős, összesen négy és fél hónapig tartó fegyvernyugvás, amely a háború befejezéséhez és az összes túsz szabadon bocsátásához vezetett volna. A javaslat azonban gyakorlatilag lehetővé tenné a Hamász számára, hogy hatalmon maradjon a Gázai övezetben, és helyreállítsa katonai képességeit.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!