Nyitókép: Tata, 2024. február 9. Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter (b) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában tett látogatásukon 2024. február 9-én. MTI/Bodnár Boglárka

 

Ezt a háborút abba kell hagyni; tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pénteken Tatán, ahol a szlovák védelmi miniszterrel közösen meglátogatta az új technikai eszközökkel ellátott Klapka György 1. Páncélosdandárt és a kiképzésüket támogató szimulációs központot.

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette, az Ukrajnában dúló háború körülményei és eseményei értékelésében egyetért szlovák kollégájával.

 

„Bármilyen vékony is az a hang, amit mi a kezdetek óta képviselünk, egyre erősebben és határozottabban kell mondani”

 

fogalmazott.

 hirdetes_300x300  

 

A politikus rámutatott, hogy Szlovákia és Magyarország egyszerre tag az Európai Unióban és a NATO-ban, a legfontosabb azonban, hogy egymás szomszédjai, közös történelemmel, közös értékekkel, és a lehető legszorosabb stratégiai partnerségben.

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, Szlovákia bizalmát jelzi, hogy új harcászati repülőgépei megérkezéséig a magyar légierő biztosíthatja a szomszédos ország légterét.

 

A miniszter a Leopard 2A7, a PzH 2000, a Lynx és a Gidrán harceszközök bemutatóját követően hozzátette, a korszerű eszközök egy részét Magyarországon gyártják, így a védelmi ipar területén is közös gondolkodásra és együttműködésre nyílik tér.

 

Robert Kaliňák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter köszöntőjében kiemelte, nem helyes, ha az Európai Unióban csak egy nézőpont létezhet.

 

Úgy vélte, a konfliktusok meghosszabbítása egyik országnak sem válik hasznára. Békére és nyugalomra van szükség ahhoz, hogy foglalkozni tudjunk a saját országaink fejlesztésével – mondta.

 

Kaliňák még csütörtökön érkezett meg Budapestre, ahol Szalay-Bobrovniczky Kristóf fogadta őt. A szlovák védelmi miniszter koszorút helyezett el a Magyar Hősök Emlékkövénél a Hősök terén.

 

 

Tata, 2024. február 9.
Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar fõnöke, Tóth István ezredes, a tatai dandár parancsnoka, Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (elöl b-j) a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában tett miniszteri látogatáson 2024. február 9-én.
MTI/Bodnár Boglárka

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!