Nyitókép forrása: canva.com

 

A világ hálás Indiának azért, hogy orosz olajat vásárol és segít alacsonyan tartani az olaj globális árát – állítja Hardip Singh Puri indiai olaj- és földzágügyi miniszter a CNBC közlése szerint. A miniszter szerint az Oroszországgal folytatott kereskedelemnek köszönhetően a világ legnépesebb országa lenyomta az olajárakat és ezzel segítette a globális gazdaságot.

 

Az indiai tisztviselő logikájában van ráció. Állítása szerint, ha India Oroszország helyett a Közel-Keleten kezdett volna több olajat vásárolni, akkor az olaj világpiaci ára hordónként 150 dollár fölé lőtt volna ki a jelenlegi 75 dollár/hordó helyett.

 

Az orosz-ukrán háború kitörése (értsd: az európai szankciók és olajembargó óta) India jelentősen növelte az orosz olaj importját, olyannyira, hogy Oroszország lett a fő beszállítója, miközben a Közel-Keletről importált olaj mennyisége hatalmas lejtmenetbe kezdett.

 

 hirdetes_300x300  

Az előrejelzések szerint India lesz a 2023-2030 közötti időszak olajkereskedelmének fő hajtómotorja. India azt tervezi, hogy olajfinomító kapacitását 80 százalékkal (tehát majdnem a duplájára) növeli.

 

Körkép.sk, Standard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.