Nyitókép: SITA

 

Az izraeli hadsereg az éjszaka többször bombázta Gáza déli részét, közben Rafahban kiszabadítottak két túszt. A két férfi jó állapotban van, kórházba vitték őket.

Az IDF közleménye szerint a hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal és a különleges rendőri egységekkel közösen indított művelete során közelharcban szabadította ki a 60 éves Simon Marman és a 70 éves Louis Hare izraeli-argentin állampolgárokat. Korábbi izraeli látogatása során az argentin elnök külön egyeztetett az izraeli hatóságokkal az argentin állampolgárok kimentéséről, amiért Javier Milei most köszönetet is mondott.

 

Eközben a hadsereg hajnalra virradóra légicsapások sorozatát intézte a Gázai övezet déli részén lévő Rafah városa ellen. Az övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet szerint az akciónak mintegy 100 halálos áldozata van.

 hirdetes_810x300  

 

A nemzetközi szervezetek folyamatosan a palesztin menekültekkel zsúfolt város bombázása ellen figyelmeztetnek, de az izraeli miniszterelnök hajthatatlan.

 

„Mi valójában az övezet demilitarizálását akarjuk elérni, ehhez pedig biztonsági ellenőrzésére van szükség a Jordán folyótól nyugatra fekvő teljes terület felett, a Gázai övezetet is beleértve. A katonai műveletet belátható időn belül semmivel sem lehet kiváltani, ezt mondjuk a világ minden vezetőjének”

 

– ismételte meg az izraeli álláspontot Benjámin Netanjahu.

 

Biden amerikai elnök vasárnap azt mondta telefonon Netanjahunak, hogy a katonai akció addig nem folytatódhat Rafah ellen, amíg nincs biztosítva az ott tartózkodó több mint 1 millió palesztin civil evakuálása. Csakhogy a segélyszervezetek szerint az embereknek nincs hová menekülniük.

 

Az egyiptomi határnál fekvő Rafah az utolsó város a Gázai övezetben, amely még mindig a Hamász ellenőrzése alatt áll. Az izraeli hadsereg szárazföldi csapatai még nem hatoltak be a városba.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!