Nyitókép forrása: canva.com

 

 

Az Európai Bizottság újabb szankciós csomagot tervez, amelyben eddig példátlan módon kínai vállalatok is szerepelnének török és szerb cégek mellett. Kína az EU egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, egy ilyen szankciós csomag olyan gazdasági háborút indítana el, amit a szankciók miatt egyébként is megroggyant Európa nem feltétlenül bírna cérnával. Természetesen Brüsszel iparkodik még az EP választások előtt megtenni, amit a liberális mainstream elvár tőle, de amit a novemberi bizottsági tisztújítás után nem biztos, hogy végre tudna hajtani. A kínai-európai kereskedelmi háború kirobbanása egyértelműen az USA-nak kedvezne.

 

A kínai cégek szankcionálásáról a Bloomberg hírügynökség közölt információkat elsőként. Ha a Bizottság át tudná verekedni a javaslatot, az azt jelentené, hogy először rónának ki büntetőintézkedéseket kínai vállalatokra.

 

Ez a szankciós csomag pedig kétségtelenül már nem csak Magyarország ellenállásán bukna el. A kínai kereskedelemben legnagyobb érdekeltségekkel rendelkező két ország ugyanis Németország és Franciaország. Az előbbi ugyan igen – balliberálisokkal a kormányában – igen szolgalelkűen követi az amerikai csapásirányt, a franciák azonban még viszonylag autonóm politikát folytatnak.

 hirdetes_300x300  

 

Érdemes visszaemlékezni, hogy épp Emmanuel Macron francia elnök volt az, aki a kínai kereskedelmi kapcsolatok leépítésének első felvetésére azonnal azzal kontrázott, hogy Európának stratégiai autonómiára lenne szüksége.

 

Az kínai-európai kapcsolatok volumene több százmilliárd euróra rúg.

 

A szankciós csomag elsősorban az amerikai kül- és gazdaságpolitikának kedvezne. Az indok pedig továbbra is az orosz-ukrán háború. Az amerikai vád szerint kínai vállalatok haditechnikai rendszerekben alkalmazható technológiát adnak el az oroszoknak. (Halkan hozzátesszük, hogy közben az USA duplájára növelte az orosz urán importját…)

 

A Bloomberg most – hogy indokolja a Kína elleni szankciók kiróvását – elismeri, hogy az európai szankciós politika kudarcot vallott. 

 

A büntetőintézkedések dacára Oroszország csak 2023-ban 2,3 milliárd euró értékben jutott hozzá nyugati gyártású alkatrészekhez, köztük egymilliárd eurónyi nyugati mikrochiphez. Ezek főleg azért érzékeny tételek, mert drónokba és rakétákba szerelve növelik az oroszok támadó és csapásmérő képességeit Ukrajnával szemben.

 

Az EU új, 13-as számú szankciós csomagja összesen 55 jogi, és 60 természetes személy ellen irányul, névleg az orosz agresszióval kapcsolatosan. Ezen túlmenően azonban jelentős pénzbírságot róna ki a ByteDance kínai vállalatra, amely a TikTok közösségi oldal tulajdonosa. Mivel a nagyhatalmak vérremenő harcot vívnak a hírfolyamok feletti ellenőrzésért, a TikTok elleni lépések aligha csak az orosz-ukrán háborúról szólnak.

 

Az EU a TikTok kapcsán „kiskorúakat fenyegető potenciális kockázatokra” hivatkozik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.