Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru

 

Az Európai Unió a konszenzusos döntéshozásra épült fel, a vétójog eltörlése pedig azt jelentené, hogy a nagy tagállamok a kisebbek kárára érvényesítenék akaratukat – jelentette ki Juraj Blanár (Smer) szlovák külügyminiszter a TASR hírügynökségnek adott interjújában. Hangsúlyozta, hogy a vétójog eltörlése az EU bukásának kezdete lenne.

 

Blanár azt elismerte, hogy a vétójog eltörlése bizonyos kérdésekben növeli az EU reakcióképességét, ám azt is kiemelte, hogy a tagállamoknak eddig minden kérdésben sikerült megállapodniuk.

 

Az elmúlt időszakban a progresszív-liberális politikusok, mint Ódor Lajos volt kormányfő (jelenleg a PS EP-választási listavezetője) és Ivan Korčok (a liberálisok és atlantisták által támogatott elnökjelölt) a vétójog eltörlése mellett érveltek. Valami teljesen kifacsart logika mentén azt állítják, hogy az csökkenti Szlovákia súlyát a nemzetközi térben. Közben Ódor Lajos belföldön azzal érvel, hogy a kormány sem tehet meg mindent, ha többségben van. A logikai bukfenc egyelőre kitart, ám a kormány határozottan elutasítja a vétójog eltörlésének gondolatát.

 

 hirdetes_810x300  

Tegyük hozzá, hogy nem lenne egyszerű menet egy ilyen változtatást véghez vinni. Ahhoz ugyanis meg kellene nyitni az uniós alapszerződéseket, és ha ez megtörténne országok, pártok és politikai erőterek képviselői járulékos elvárással és igényekkel sorakoznának fel a megnyitott szerződésekhez, és végeláthatatlan vita kezdődne.

 

Tény azonban, hogy jelenleg van egy nagyon erős liberális mainstream, amely az amerikai külpolitikától való eltérés kiküszöbölése érdekében elvenné a jogot, hogy a külpolitikai kérdésekben bármilyen vétó szóba kerülhessen. Nyilván itt Ukrajnára kellene gondolni. Egy ilyen esetben például a tagállamok többsége az egész EU nevében szállíthatna fegyvereket Ukrajnának (ma hivatalosan az EU nem ad fegyvereket, minden haditechnika az adott tagállam és Ukrajna közötti külön szerződés tárgya).

 

Blanár szerint nincs arról szó, hogy túl sokáig húzódott volna Ukrajna 50 milliárd eurós támogatási csomagjának elfogadása. (A döntés magyar vétó miatt decemberben nem született meg, csak a február 1-jei rendkívüli uniós csúcson). A szlovák külügyér emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok támogatási csomagja még mindig késik.

 

„Árulja el nekem, mennyivel rugalmasabb az Egyesült államok az EU-nál Ukrajna támgoatása terén?”

 

tette fel a kérdést.

 

Blanár nyomatékosította, hogy Robert Fico kormánya sosem támogatja majd a vétójog eltörlését, sem a külpolitikai, sem az adózási vagy bővítési témákban. 

 

Korčok vétójog elleni álláspontja kapcsán kijelentette:

 

„[Korčok] diplomata volt, lényegében mindegyik kormányt szolgálta, Mečiartól a mi kormányunkon át Matovičéig. Majd az emberek megítélik őt. Én úgy gondolom, hogy nem az állam érdekeit képviselte, hanem valaki másét”

 

mondta Blanár.

 

Az uniós bővítés kapcsán kiemelte, hogy Szlovákia támogatja a Nyugat-Balkán tagjelölt országainak csatlakozását, valamint Románia és Bulgária schengeni csatlakozását is (az előbbi az osztrák vétó miatt még mindig vár).

 

Azzal kapcsolatban, hogy az ellenzék Brüsszelben a Szlovákiának járó uniós források blokkolásáért lobbizik, Blanár kijelentette:

 

„Sajnáljuk, hogy a Progresívne Slovensko és más ellenzéki pártok az Európai Parlamentben kárt okoznak Szlovákia hírnevének tisztán politikai indokokból”

 

mondta. Hozzátette, hogy az ellenzék nem tudta megnyerni a választásokat és kormányt alakítani, ezért most politikai céljaikhoz az európai intézményeket használják fel. Hangsúlyozta, „nincs reális esélye annak, hogy Szlovákia uniós forrásoktól essen el emiatt”.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.