Nyitókép: Gavriil Grigorov/dpa

 

A Kreml szerdán cáfolta a Reuters értesülését, amely szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetítőkön keresztül megkereste az Egyesült Államokat egy ukrajnai tűzszüneti javaslattal. Arra a kérdésre, hogy igaz-e a Reuters jelentése, miszerint Oroszország békejavaslatokat tett volna, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán azt mondta: „Nem, ez nem igaz”.

 

Kiszivárgott: Az oroszok felajánlották a tűzszünetet, az USA elutasította

 

A Reuters kedden tette közzé azt a jelentést, amely szerint a Kreml a katonai műveletek befagyasztását javasolta a jelenlegi frontvonal mentén. Orosz források szerint Putyin 2023-ban közvetítőkön keresztül  jelezte Washingtonnak, hogy hajlandó megfontolni egy ukrajnai tűzszünetet.

 hirdetes_300x300  

 

Három orosz forrás szerint a közvetítők 2023 végén Törökországban találkoztak, és a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan januárban telefonon beszélt Putyin külpolitikai tanácsadójával, Jurij Uzsakovval. „Az amerikaiakkal való kapcsolatfelvétel nem járt eredménnyel” – mondta a Reutersnek névtelenséget kérve egy magas rangú orosz tisztviselő. Egy másik orosz forrás szerint az Egyesült Államok közvetítőkön keresztül közölte Moszkvával, hogy Ukrajna részvétele nélkül nem hajlandó tárgyalni egy esetleges tűzszünetről, ezért a tárgyalások kudarcba fulladtak. Egy harmadik szintén megerősítette, hogy „az amerikaiakkal minden kudarcot vallott „.

 

A Reuters amerikai forrása szerint Moszkva és Washington között nem volt hivatalos kapcsolatfelvétel. A Reuters jelentése nem az első, amely szerint az orosz elnök jelzést küld az Egyesült Államoknak a béketárgyalásokra való készségéről. Január végén a Bloomberg hírügynökség két, a Kremlhez közel álló forrást is idézett, amelyek szerint Putyin jeleket küldött az Egyesült Államoknak arról, hogy kész tárgyalni az ukrajnai békéről.

 

Korábban még a The New York Times című amerikai lap is arról írt, hogy Putyin kész „befagyasztani” az ukrajnai konfliktust. Abban azonban minden forrás egyetért, hogy Putyin fő feltétele a megszállt ukrán területek megtartása volt.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!