Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Bár az elmúlt napokban több ukrán sikerről is érkezett hír, csütörtökön egymást érték az fronthelyzetre vonatkozó információk. A Reuters szerint az ukránok kénytelenek kivonni csapataikat Avgyijivkából, a Donyeck mellőli stratégiai jelentőségű városból. Közben újabb város ellen készül orosz ostrom, délen pedig újabb orosz csapatösszevonás zajlik. Hatalmas a nyomás az ukrán vezetésen és társadalmon egyaránt.

 

Ami a minapi fekete-tengeri sikert illeti, egy több mint száz méteres hadihajó megsemmisítéséről beszélnek az ukránok. A nyugati sajtó „ukrán leleményességről” ír, ám valószínű, hogy nyugati fegyverekkel értéke el az egyébként igen jelentős sikert. A Cezar Kunyikov deszanthajó felrobbantása a háború menetére nincs különösebb hatással, az orosz presztízsre és Moszkva fekete-tengeri pozíciójára annál inkább.

 

A dolog érdekessége, hogy az orosz milbloggerek szerint az incidens miatt leváltják Viktor Szokolov tengernagyot a Fekete-tengeri Flotta parancsnokát, akiről az ukránok hónapok óta azt állítják, hogy halott – dróncsapással végeztek vele és szevasztopoli parancsnokság többi tagjával is.

 

 hirdetes_810x300  
Avgyijivka menthetetlennek tűnik

 

Pár kilométerre a szakadár Donyecki Népköztársaság fővárosától van a néhány tízezres ukrán kisváros, Avgyijivka. Innen lőtték az ukránok a szakadárok legnagyobb városát tüzérséggel és rakétákkal. A városért már a kezdetektől folyik a harc, de csak az elmúlt hetekben vált igen látványossá az orosz bekerítés.

 

Jelenleg a város nagyjából egyharmada már orosz kézen lehet, dél felől az oroszok áttörték az ukrán védelmet, a harapófogó bezáródásához pedig már csak 3 kilométer hiányzik, miközben az ukránok már csak kisebb és nem biztonságos vonalakon tudnak utánpótlást küldene – vagy épp kimenekíteni a körülzárt városból az embereket.

 

Csütörtökön az ukrán megerősítették, hogy súlyos harcok közepette taktikai visszavonulást hajtanak végre Avgyijivkából, hogy védhetőbb pozícióba vonják vissza csapataikat. 

 

Néhány nappal ezelőtt az ukránok Avgyijivkába küldték a 3. rohamdandárt, amely egy jól felszerelt elitegység. Az egyik ukrán parancsnokhelyettes szerint azonban az oroszok jelentős túlerővel ostromolják a várost, három oldalról.

 

A Reuters közlése szerint az Avgyijivkáért vívott csata hosszútávon meghatározza majd a térségért folyó harcokat.

 

 

Ivanivszke van soron?

 

A Bahmut melletti Ivanivszke nevű kisváros ostromára készülnek az oroszok, közölte a Bild újságírója, Julian Röpcke. A harcok állítólag már szerdán elkezdődtek, egyelőre még nem teljes intenzitással. Ivanivszke Bahmutról délkeletre található, jelentősége korlátozott, viszont nélküle az oroszok nem tudnának nyugati irányba tovább vonulni Csasziv Jar és Kosztynantnyivka irányába.

 

Bahmutott az ukránok még tavaly májusban veszítették el, bár még azután sem ismerték el orosz kézre kerülését, hogy az oroszok kiszorították őket a város peremvidékére. Az ukrán vezetés azt állította, hogy folynak a harcok és megpróbálják bekeríteni a várost. Ha Ivanivszkét beveszik az oroszok, az ukránok számára Bahmut visszaszerzésének a reménye jó időre elveszik.

 

 

Újabb orosz csapatösszevonás délen

 

Avgyijivkánál is több tízezer orosz katona harcol a városért, közben azonban délen is komoly mozgolódás indult. Az Ukrajinszka Pravda közlése szerint az oroszok nagyszabású hadműveletbe kezdenek Orihiv térségében. Az orosz kézen lévő, Krím egyik kapujának számító Melitopol városától északra lévő városka nevét az ukrán ellentámadás során ismertük meg, többek között itt is komoly harcok bontakoztak ki az ukrán ellentámadó erők és az oroszok között.

 

A Pravda közlése szerint a térségben az oroszok katonák létszáma még a jelenleg ledurvább harcok helyszínéül szolgáló Avgyijivkánál is nagyobb.

 

Orihiv ostromához az oroszoknak először vissza kell foglalnia Robotinét – a csekély hozadékot eredményező tavalyi ukrán ellentámadás egyik leggyakrabban emlegetett „sikerét”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!