Nyitókép: INTS KALNINS | Credit: REUTERS (illusztráció)

 

Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkára csütörtökön figyelmeztette a NATO-tagállamokat, hogy ne engedjék, hogy „éket verjenek” az Egyesült Államok és Európa közé. Ezt a védelmi miniszterek találkozója után mondta, utalva Donald Trump legutóbbi kijelentéseire.

 

Az amerikai exelnök a múlt hét végén azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak nem szabadna megvédenie azokat a NATO-tagállamokat, amelyek nem teljesítik a két százalékos költségvetési védelmi kiadásokat.

 

Stoltenberg azt is elmondta, hogy a NATO és az ukrán fél megállapodott abban, hogy közösen létrehoznak egy központot Lengyelországban az orosz katonai taktikák elemzése céljából, amelynek a székhelye a Varsótól északnyugatra fekvő Bydgoszcz városában lesz. Az ukrán hadseregtől származó információk alapján a NATO első kézből szerezne betekintést Oroszország gyengeségeibe és erősségeibe, beleértve a NATO-tagországok által Kijevnek biztosított fegyverrendszerek működését is.

 hirdetes_810x300  

 

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna már a nyári washingtoni NATO-csúcson meghívást kap-e, Stoltenberg hangsúlyozta, hogy Ukrajna tagsága „közelebb van, mint valaha”.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!