Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Brüsszel azt fontolgatja, hogy az uniós tagállamok védelmi kiadásainak központi irányítása érdekében létrehozna egy új uniós biztosi pozíciót: a védelmi biztost. A Politico azt írja, az Európai Bizottság ezzel arra reagált, hogy Ukrajnában háború dúl, Donald Trump „kísértete” pedig visszatérni látszik. Egyesek viszont amiatt valószínűsítik a poszt létrehozását, mert a jelen körülmények között „tekintélyes pénzügyi csomag kapcsolódna” a pozícióhoz.

 

A Politico szerint hivatalos bejelentés hétfőn várható, miután Ursula von der Leyen bizottsági elnök egyeztetett anyapártjával, az Európai Néppárttal. A tárgyalás legfontosabb pontja azonban nem a védelmi biztosi szerepkör lesz, hanem az, hogy Ursula von der Leyen indul-e újra az Európai Bizottság elnöki posztjáért. Nem kizárt, hogy ezúttal ő lesz az EPP csúcsjelöltje. 

 

A csúcsjelölt azt jelenti, hogy az adott európai parlamenti frakció jelöltje a Bizottság élére. Vagyis az Európai Parlament adja a bizottsági elnököt az alapján, hogy melyik frakció jön ki legeresőbbként a választásokból. A dolog érdekessége, hogy öt évvel ezelőtt Manfred Weber volt az EPP csúcsjelöltje, ám a tagállamok, főleg a közép-európai országok, élükön Lengyelországgal és Magyarországgal, nem akarták sem Webert, sem azt, hogy a csúcsjelölti rendszer érvényesüljön. Ha ugyanis csúcsjelölt alapján választottak volna a tagállamok bizottsági elnököt, azzal olyan precedenst teremtettek volna, amivel az Európai Parlamenthez kerülhetett volna az elnök kiválasztásának jogköre. Így esett a választás a később hatalma csalódásokat okozó Ursula von der Leyenre.

 

 hirdetes_300x300  

Ami az új védelmi biztosi pozíciót illeti, már neveket is emlegetnek a hír kapcsán. Az egyik Radoslaw Sikorski jelenlegi lengyel külügyminiszter (aki anno nyilvánosan az USA-nak mondott köszönetet az Északi Áramlat 2 felrobbantásáért), de ott van még Kaja Kallas észt miniszterelnök is (őt korábban a NATO-főtitkári poszttal is együtt emlegették).

 

Az biztos, hogy kőkekény viták várhatók a védelmi biztos hatáskörét illetően. Mind a geopolitikai csapásirány meghatározása (belefér-e a főirányba az európai stratégiai autonómia ötlete?), mind iparpolitika (értsd: az uniós pénzekből amerikai fegyvereket is lehet vásárolni majd, vagy kizárólag Európait, ami a francia hadiiparnak kedvezne leginkább) szempontjából.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!