Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Omar Havana

 

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök, a NATO ősszel megüresedő főtitkári poszt egyik potenciális várományosa kiakadt a Donald Trump miatt aggodalmaskodó európaiak miatt. Szombaton kijelentette, hogy „Európának abba kellene hagynia a Trump miatti nyafogást és inkább arra kellene összpontosítania, hogy mit tehet Ukrajnáért”.

 

Donald Trump volt amerikai elnök, a republikánusok elnökjelöltje nemrég kijelentette, hogy az USA nem védené meg azokat az európai államokat, amelyek nem költenek eleget védelemre. Trump kijelentését a közelgő amerikai elnökválasztások miatt a sajtó nagyon is felfújta. Trump ugyanis 2016-tól követeli a NATO-tagállamoktól – főleg Németországtól -, hogy legalább a GDP 2 százalékát költsék védelemre.

 

Bár Németország ezt a feltételt azóta sem teljesíti, de míg a 2 százalékos küszöböt 2016-ban csak 4 ország érte el a NATO-ban, addig mára számuk 20-ra emelkedett – köztük van Magyarország és Szlovákia is.

 

 hirdetes_810x300  

Rutte Trump kapcsán a következőket mondta:

 

„[Hogy ki lesz az elnök] az az amerikaiakon múlik. Nem vagyok amerikai, nem szavazhatok az Egyesült Államokban. Abból főzünk, ami van”

 

mondta. Hozzátette, hogy Európában mindenképpen – és nem csak Trump miatt – többet kellene költenie a védelemre és a lőszergyártás fokozására, és Európának növelnie kell Ukrajna támogatását.

 

Rutte ezzel egy olyan álláspontot kezdett képviselni, amivel lényegében egy esetleges Trump-győzelem esetén is elfogadható jelöltté válhat – szemben például azokkal a progresszív erőtérből érkező főtitkár-jelöltekkel, akiknek kapcsolata egy esetleges jövőbeli Trump-adminisztrációval nem lenne felhőtlen és terhes a múltbéli kijelentésektől.

 

Az érem másik oldala, hogy sokan Trump kijelentéseire hivatkozva kezdtek el arról beszélni, hogy Ukrajna támogatása helyett Európának most már magával kell törődnie, mert nem feltétlenül számíthat az USA-ra. Rutte ezt a logikát most megkérdőjelezte.

 

Tegyük hozzá, hogy Európa a szankciós politika és rossz politikai döntések miatti megélhetési válság okán folyamatosan veszt versenyképességéből és gazdasági erejéből. Más szavakkal, hogy Rutte-félék egy eleve meggyengült Európától várnák el, hogy saját támogatásán kívül az amerikai támogatást is pótolja Ukrajnával szemben.

 

Körkép.sk, reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!