Nyitókép forrása: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP

 

Orbán Viktor szombati évértékelő beszédében megemlítette, hogy célegyenesbe kerül(het) Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja. A dolog már eléggé elhúzódott, ennek oka részben az svéd politikai arrogancia mértéktelensége. Ám úgy fest, hogy a magyar külpolitika ismért valamiféle bravúrt vitt véghez, és lesz gyümölcse annak, hogy Magyarország nem hajt fejet azonnal minden nyugati követelésnek.

 

Emeljük ki már az elején, hogy Svédország a magyar ellenzékkel karöltve Magyarország ellenes propagandát folytatott kormányzati pénzekből. A svéd politikai elit rendszeresen kritizálja a magyar kormányt, arroganciájuk a brüsszeliekével vetekszik.

 

Az egész ratifikációs kérdés azért érdekes, mert miközben éles bírálatokkal illetik a magyar kormányt, a svédek még egy szerényebb politikai gesztusra sem voltak hajlandók. Helyette mozgósították a budapesti amerikai nagykövetséget, amerikai kongresszusi képviselőket, a teljes magyar ellenzéki sajtót és politikai kört, hogy különböző módszerekkel rábírják Budapestet a svéd NATO-csatlakozás ratifikálására.

 

 hirdetes_810x300  

Orbán Viktor magyar miniszterelnök aztán szombaton évértékelő beszédében megemlítette, hogy már a ratifikációs vita a végéhez közeledik. Érdemi részletek a készülő alkuról nem árult el.

 

Az Index.hu azonban azt írja, hogy a svéd és a magyar kormány hetek óta intenzíven tárgyal, a megállapodásra törekszenek, amelynek része lesz egy nagyértékű katonai és hadiipari megállapodás is.

 

Az anonim nyilatkozatok szerint az egyezség nagyon előnyös lesz Magyarország számára. Érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy Magyarország (Csehországgal együtt) a svéd Gripen vadászgépeket rendszeresítette, így adja magát a lehetőség, hogy ez a program valamilyen formában bővülni fog.

 

A svédek viszonylag jó minőségű gyalogsági páncélosokat (4×4 és 8×8-as verzióban) is gyártanak, amelyekből Szlovákia is vásárolt 76 darabot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!