Nyitókép forrása: sita/(AP Photo/Omar Havana

 

Magyar részről „erősnek tűnik az akarat” Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére – jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn Varsóban, jelezve egyúttal, hogy budapesti látogatásra készül.

 

„Budapestre megyek, az időpontot annak megerősítése után közöljük”

 

válaszolta Kristersson a Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a svéd NATO-csatlakozást érintő újságírói kérdésre. Elmondta: az elmúlt hetekben már „többször egyeztetett” a magyar miniszterelnökkel.

 

„Úgy tűnik nekem, erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott.

 

„Már most várom a tervezett találkozót, hogy a véglegesítés megtörténjen”

 

tette hozzá Kristersson.

 

Donald Tusk ezzel kapcsolatban kijelentette: „megbocsáthatatlan hiba lenne”, amennyiben „egy NATO-tagállam megakadályozná egy másik, a közös biztonságunkért aktívan dolgozni kész állam tagságát”. Arról biztosította svéd hivatali partnerét, hogy ez ügyben számíthat Lengyelország és személyesen az ő „teljes körű támogatására”.

 

A megbeszélés egyéb témáiról Tusk elmondta: a svéd kormányfővel „pontosan ugyanaz a véleményük” az ukrajnai orosz agresszióról, Ukrajna támogatásáról, a transzatlanti kapcsolatok fenntartásának szükségességéről.

 

Kristersson kitért Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető múlt heti halálára is. Úgy ítélte meg: ezért a teljes felelősség Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli. Közölte: Svédország azt szeretné, hogy Navalnij halálára reagálva az Európai Unió fontolja meg újabb szankciócsomag bevezetését Oroszországgal szemben.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!