Nyitókép forrása: SITA/Viktor Zamborský

 

A V4-es országok agrárkamarái Lettország és Litvánia képviselőivel kiegészülve csatlakoznak az európai gazdák tüntetéséhez. Prágában és Pozsonyban is már felvonultak a gazdák, több helyen közlekedési nehézségek léptek fel, de a szlovák gazdák elutasították a „párizsi forgatókönyvet” – a francia gazdák ugyanis korábban az egész fővárost blokád alá vették”.

 

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszerkamara (SPPK) hivatalos közlése szerint

 

„tisztességes de határozott módon fejezi ki egyet nem értését az Európai Unió agrárpolitikájának irányával szemben és támogatja a többi uniós országban tüntető gazdákat”

 

A közlemény tartalmazta a tüntetés konkrét okait is:

 hirdetes_300x300  

 

„Az európai gazdák elégedetlenségének okai:

  • a bürokrácia hatalmas mértéke, amivel az Európai Bizottság a gazdákra és az élelmiszergyártókra terhel;

  • irreálisan megfogalmazott zöld iránycélok és az európai piac elégtelen védelme az ukrajnai gabona importjával szemben.

  • A gazdáink állatokat tenyészteni, terményeket termeszteni, élelmiszert előállítani akarnak, nem a számítógép előtt ülni és eleget tenni az Európai Bizottság gyakran teljesen ostoba követeléseinek, amellyel folyamatosan akadályozzák a vidék fejlődését”

 

közölte az SPPK.

 

Az eperjesi traktoros tüntetés. Eperjes, 2024. február 19. Fotó: SITA/Viktor Zamborský

 

Hivatalosan a szlovák gazdatüntetés teljesen február 22-én bontakozik ki teljesen. Az SPPK azt jósolja, hogy több mint 2000 traktorral vonulnak az utcára, és várhatóan minden nagyobb szlovákiai városban meg fognak jelenni bizonyos létszámban.

 

Az zöld politikáról korábban elhangzottak olyan vélemények, hogy a „bankárok és uniós technokraták” zárt ajtók között egyeznek meg arról, milyen terheket rójanak ki az európai gazdákra. Itt érdemes megjegyezni, hogy az ukrán gabonadömping miatt tönkrement gazdák farmjait a nagy befektetőcsoportok szinte azonnal felvásárolják Nyugat-Európában.

 

Az ukrán gabonadömping miatt már tavaly óta folyamatosan zajlanak a tüntetések kisebb megszakításokkal. Brüsszel a szolidaritás nevében vám- és kvótamentességgel támogatja az ukrán gabonát, amely így elárasztott az európai piacot, kiszorítva a piacról az európai terményeket. Mivel Brüsszel végeláthatatlan bürokratikus terheket rótt a gazdák nyakába, különösen a zöldpolitikai jegyében (például hogy a földjük 10 százalékát nem vethetik be, nem használhatnak akármilyen műtrágyát) az európai gazdák versenyképessége drámaian romlott.

 

SITA/Viktor Zamborský

 

Mindeközben az Ukrajnából érkező gabonával az EU-nak nincs problémája, pedig ott semmilyen uniós előírást nem tartanak be, nincsenek ilyen fokú bürokratikus szabályok, megkötések, bármilyen műtrágyát használhatnak és génmódosított terményeket is alkalmaznak. Ez olyan hatalmas versenyelőnyt jelent, hogy kijevi illetékesek már bejelentették, hogy Ukrajna uniós csatlakozása után inkább hajlandók lemondani az uniós agrártámogatások egy részéről, csak mentesüljenek az uniós szabályok alól.

 

Az sem mellékes, hogy a gazdák decembertől nem kapták meg az uniós közös agrárköltségvetésből járó támogatásokat, és most sokan vagy tönkremennek, vagy kénytelen bankhitelhez folyamodni. Jelenleg arra sincs garancia, hogy idén megkapják az egyébként járó uniós összegeket.

 


 

Hétfőn (február 19.) egyelőre csak pár helyen indult meg a tüntetés, például Alsókubinban, Zólyomban, Léván, Zsolnán, Túrócszentmártonban, Kassán Nagymihályon és Pozsonyban.

 

Pozsonyban

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.