Nyitókép: SITA

 

Több száz traktor és egyéb mezőgazdasági gép érkezett ma kora reggel Prágába a gazdák tiltakozása miatt. A tüntetők 06:00 előtt megérkeztek a Földművelésügyi Minisztérium elé, ahol követeléseiket tartalmazó levelet kívánnak átadni Mark Výborný (KDU-ČSL) mezőgazdasági miniszternek.

 

Výborný ugyanakkor a ČTK-nak elmondta, hogy a rendezvény szervezői politikai célokat követnek, és nem kíván egyeztetni velük a mezőgazdaságban bekövetkezett változásokról. A gazdák tiltakozó akciója részben elzárta a prágai autópályát, és ideiglenesen korlátozta a villamosforgalmat Prága központjában. Komolyabb közlekedési problémákat azonban még nem okozott.

 

 hirdetes_300x300  

 

Körülbelül 500 mezőgazdasági gép tart Prágába – közölte a rendőrség 05:30 körül az X hálózaton. Délelőtt körülbelül 440 gép és 130 kísérő jármű haladt át a közép-csehországi régión – mondta Vlasta Suchánková, a közép-csehországi rendőrség szóvivője a ČTK-nak 07 után.  A rendezvény szervezői korábban azt közölték, hogy ma 600-1000 traktor és egyéb gép érkezhet Prágába. Strakonicko és Písecko gazdálkodói például a cseh televízió szerint arról számoltak be, hogy a régióból több tucat résztvevő végül megtagadta a csatlakozást.

 

 

A tiltakozó gazdálkodók mezőgazdasági gépek százaival érkeztek 06:00 előtt a prágai Földművelésügyi Minisztérium székházához, ami a tiltakozó akció fő célja. A ČTK riportere szerint 7 óra körül a helyszínen traktorok zártak le egy sávot a Hlávkov híd felé, több munkagép is volt az autópálya szemközti oldalán.A forgalom azonban egyelőre még nem volt teljesen lezárva. A gazdák kürtfújással kísérték a minisztériumba érkezést. Cseh zászlók és transzparensek lógtak a felszereléseken, például „Parasztgazdák vagyunk, nem Oroszország támogatói, támogatói, Fialo!!!” felirattal. A tiltakozók délelőtt levelet akarnak eljuttatni a mezőgazdasági miniszterhez, amelyben azt követelik, hogy a cseh kormány lépjen ki a zöld megállapodásból, azaz az EU Európáért kötött zöld megállapodásából.

 

Výborný miniszter a ČTK-nak a mai rendezvényről – amelytől a mezőgazdasági nagyszervezetek elhatárolták magukat – elmondta, hogy inkább a kerekasztal melletti tárgyalásokat részesíti előnyben, mint az utcai tiltakozást. A miniszter szerint a szervezők, köztük a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezetének és a Szabad Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Bohumír Dufek vagy a Cseh Agrárkamara volt elnöke, Zdeněk Jandejsek saját politikai céljaikat követik. és nem gazdálkodókat képviselnek.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!