Nyitókép: SITA

 

Az Európai Unió megállapodott arról, hogy újabb szankciókkal sújtja Oroszországot. Első alkalommal kínai vállalatokat vesznek célba, amelyeket azzal gyanúsítanak, hogy segítenek a Kremlnek tiltott termékekhez jutni.

A szankciók nagy hangsúlyt fektetnek az intézkedések kijátszása elleni küzdelemre, és világszerte olyan cégek ellen irányulnak, amelyeket azzal vádolnak, hogy fejlett technológiával és az EU-ban gyártott katonai termékekkel látják el Oroszországot.

 

Törökország és Észak-Korea vállalatai is feketelistára kerültek.

 hirdetes_300x300  

 

Az unió korábban már megpróbált büntetni egy maroknyi, Kínában székhellyel rendelkező szervezetet, de a pekingi tisztviselők panaszai és egyes tagállamok fenntartásai megakadályozták a lépést. Az Oroszország és Kína közötti egyre szorosabbra fűződő kapcsolatok végül arra késztették a brüsszeli diplomatákat, hogy tegyenek egy második kísérletet az ötlettel.

 

Az orosz-kínai kereskedelem a kínai kormány vámadatai szerint 2023-ban rekordmagas, több mint 240 milliárd dollár (213 milliárd euró) értéket ért el. Ez a szám könnyedén meghaladja a két ország által kitűzött 200 milliárd dolláros célt.

 

Az új uniós szankciócsomag, amely a 13. csomag 2022 februárja óta, az Ukrajnából elrabolt gyermekeket átnevelő, orosz működtetésű intézményeket is célba veszi. Az állítólagos emberrablások miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin elnök ellen, amely háborús bűncselekményként kezeli a vádat.

 

A csomag jóváhagyását szándékosan az ukrajnai háború második évfordulójára időzítették. A folyamatot Magyarország lassította le, amely meg akarja akadályozni, hogy a Roszatomot, az orosz nukleáris monopóliumot érintő bármilyen korlátozást bevezessenek.

 

A Roszatom a fő szerződő fél a paksi atomerőmű bővítésében, amely Magyarország áramtermelésének több mint 50%-át biztosítja.

 

A szankciókat három nappal a szimbolikus határidő előtt hagyták jóvá, hogy emlékeztessenek az Ukrajna orosz megszállása óta eltelt két évre, ellentétben a tavalyi évvel, amikor a blokk majdnem lekéste a mérföldkövet.

 

A legutóbbi csomag szinte teljes egészében a szankciók kijátszásának visszaszorítására összpontosít, ami egy olyan elterjedt jelenség: amint az egyik kiskaput bezárják, egy másik máris megjelenik.

 

Kína, az Egyesült Arab Emírségek, Törökország, Kirgizisztán, Kazahsztán, Üzbegisztán, Szerbia és Örményország már hónapok óta az EU radarja alatt van, és David O’Sullivan különmegbízott egyik országból a másikba utazik, hogy meggyőzze ezeket a kormányokat, hogy tegyenek többet.

 

Ugyanakkor a kínai gazdasági szereplők kezdik komolyabban venni a fenyegetéseket

 

Három vezető kínai bank (Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), a China Construction Bank (CCB) és a Bank of China) felhagyott a szankciókkal sújtott orosz hitelintézetek kifizetéseinek elfogadásával – tájékoztatták az Izvesztyiját a pekingi üzleti élet képviselői.

 

Ezek a bankok január elejétől leállították az orosz kifizetések fogadását. A szankciók hatálya alá nem tartozó orosz bankokkal azonban továbbra is folynak a tranzakciók.

 

Az amerikai-kínai kereskedelmi mérleg lényegesen magasabb, mint Oroszország és Kína között, ezért a bankok és az állami tulajdonú vállalatok elutasítják a kockázatos tranzakciókat.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.