Nyitókép forrása: SITA/Wolfgang Rattay/Pool Photo via AP

 

Miközben Ukrajnában a lakosság 85 százaléka hisz valamilyen győzelemben (hogy milyen eltérések vannak az győzelmi elképzelések között, lásd korábbi cikkünket), az EU-ban a lelkesedés nagyságrendekkel kisebb. Egy friss felmérés szerint ugyan Ukrajna támogatásának fenntartása mellett még mindig sokan kiállnak, de az ukrán győzelemben csak a megkérdezettek tíz százaléka hisz, miközben a legvalószínűbbnek tartott forgatókönyv az, hogy „kompromisszumos megoldás” születik.

 

A felmérést ráadásul nem egy békepárti szervezet készítette, hanem az Európai Külkapcsolatok Tanácsa.

 

A felmérés szerint az emberek hangulata megváltozott, és a politikusoktól „reálisabb hozzáállást” várnak el. Tavaly az európai lakosság többsége még úgy vélte, hogy Ukrajnának ki kell szorítania területéről az oroszokat.

 

 hirdetes_810x300  

„Hogy Európát meggyőzzék Ukrajna további támogatásáról, az EU vezetőinek meg kell változtatni azt, ahogy a háborúról beszélnek”

 

vonta le a következtetést a felmérés társszerzője Mark Leonard.

 

A megkérdezettek többsége örülne, ha Oroszország győzelme elkerülhető lenne, de nem hiszi, hogy Kijev katonai győzelmet tudna aratni. Az Európai Külkapcsolatok Tanácsa olvasatában ez azt jelenti, hogy a legmeggyőzőbb érv a szkeptikus közvélemény meggyőzésére az, hogy a háború és Ukrajna támogatásának folytatására azért van szükség, hogy „fenntartható békemegállapodás szülessen, ami Kijev javát szolgálná és nem Vladimir Putyin győzelmét. 

 

Körkép.sk, teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!