Nyitókép forrása: canva.com

 

A statisztikai mérések megkezdése óta még soha nem látott szintre süllyedt a spanyol termékenységi mutató – közölte szerdán az AFP hírügynökség.

 

A múlt évben a 47,5 milliós népességű Spanyolországban mindössze 322 075 újszülött jött a világra, 2 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben.

 

A spanyol gyermekvállalási hajlandóság a második legrosszabb az Európai Unióban. Az Eurostat adatai szerint egy spanyol anyára átlagosan 1,19 gyermek jut. Ennél rosszabb számokat csak Málta produkált (1,13 gyermek/anya). A népesség szinten tartásához átlagosan egy anyára számolva 2,1 gyermekre lenne szükség (vagyis kettő, de a gyermekhalandóság miatt a statisztika átlagosan 0,1 gyermeket is hozzászámol – a szerk.).

 

 hirdetes_300x300  

2013 óta, vagyis az elmúlt tíz évben a spanyol termékenységi mutatók 24,1 százalékkal estek vissza, ráadásul egyre magasabb az anyák átlagéletkora első gyermekvállaláskor (ez Szlovákiára is igaz – a szerk.). A 40 év felett gyermeket vállaló spanyol nők aránya tíz év alatt 19,3 százalékra emelkedett.

 

A 2023-as év zsinórban a kilencedik esztendő volt, amikor az elhalálozások száma meghaladta a születésekét, tavaly például 113 ezerrel több spanyol halt meg, mint amennyien születtek.

 

A siralmas termékenységi mutatók ellenére a spanyol teljes népesség emelkedett, természetesen a bevándorlásnak köszönhetően. Az országban jelenleg (hivatalosan) több mint 6 millió migráns él.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!