Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

 

A Politico azt írta, hogy Joe Biden amerikai elnök támogatja Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt abban, hogy ő legyen a NATO új főtitkára. Jens Stoltenberg mandátuma ősszel jár le. Biden állítólagos támogatását egy név nélkül nyilatkozó washingtoni tisztviselő szivárogtatta ki.

 

A lap szerint egyre nő a nyomás, hogy Rutte jelölését elfogadják az európai tagállamok. A NATO-csúcs, ahol a szavazás hivatalosan történik Washingtonban lesz a szövetség létrejöttének 75. évfordulójára eső NATO-csúcson.

 

Ruttén kívül versenyben volt még Kaja Kallas észt miniszterelnök és Krišjānis Kariņš lett külügyminiszter is. Sőt, egy időben Zuzana Čaputovát is emlegették a poszt kapcsán – bár sosem tartották igazán esélyesnek a nyugati lapok.

 

 hirdetes_300x300  

Egy nappal a Politico cikke után, csütörtök délután elkezdtek szivárogni Európa legnagyobb országainak vezetőitől a támogató kijelentések. Olaf Scholz német kancellár szóvivője „kiemelkedő jelöltként” beszélt Ruttéről, és közölte, hogy Scholz támogatja Rutte jelölését a NATO élére.

 

A Politico úgy tudja, hogy a NATO tagállamainak kétharmada támogatja Ruttét, az USA-n és Németországon kívül a britek és a franciák is. Közép-Kelet-Európa és Törökország egyelőre nem mondott véleményt.

 

Az új NATO-főtitkár megválasztásához mind a 31 szövetségi állam támogató szavazatára van szükség.

 

A NATO-főtitkárt hagyományosan Európa adja, de mivel a szövetség védelmi költségvetésének háromnegyedét az USA adja, Washington döntése a meghatározó – különösen manapság.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.