Nyitókép forrása: SITA/Michael Kappeler/dpa via AP

 

Háborús eszkaláció tekintetében felemás döntés született csütörtökön a német parlamentben (Bundestag). Mennek ugyanis nagy hatótávolságú fegyverek Ukrajnának, de elvileg nem mehet a Taurus rakéta, amellyel az ukránok már sikeresen le is rombolhatnák a Kercsi-hidat, amely összeköti Oroszországot a Krímmel – és amelynek sikeres megtámadása súlyos eszkaláció veszélyét hordozza magában.

 

A Taurus rakétákat főleg a progresszív (és amerikai külpolitikát feltétel nélkül támogató) Zöldek erőltették, ám a javaslat ezen verzióját a CDU terjesztette be. A Bundestag képviselői közül csak 181 képviselő támogatta a javaslatot, miközben 480-an egyértelműen nemmel szavaztak. Ezután tértek át az eredeti, Taurus rakétákat nem tartalmazó javaslatra, amit viszont már megszavazott a parlament.

 

Azzal, hogy a szövegezésben nincs konkrétan kiemelve, hogy milyen nagyhatótávolságú fegyvereket kell Ukrajnának átadni, Olaf Scholz (SPD) kancellár döntheti el, hogy küld-e Taurusokat. Korábban kiszivárgott információk szerint Scholz elutasítja a rakéta-típus átadását, mert meggyőződése, hogy az ukránok a Kercsi-híd ellen vetnék be – ezt a szándékot az ukránok nemrég el is ismerték.

 

 hirdetes_300x300  

Az orosz TASS hírügynökség közlése szerint ha a Taurusok nem is mennek Ukrajnába, az ukrán haderő valószínűleg MARS II rakéta-sorozatvető rendszereket fog kapni Berlintől.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!