Nyitókép: MTI
A V4 országok alapja a szabadság. Ez így volt és így is lesz – jelentette ki a magyar miniszterelnök a visegrádi országok kormányfőinek csúcstalálkozója után Prágában.

 

Orbán Viktor azt mondta: bár az orosz-ukrán háborút különbözőképpen ítélik meg, van értelme a V4-ek együttműködését folytatni. A kormányfő példaként említette a migráció, az energiabiztonság, az ukrán gabona és a brüsszeli adóharmonizációs törekvések kérdését, amelyekben hasonló a visegrádi országok álláspontja.

 

„Engem a mai találkozó arról győzött meg, hogy a V4 él és fontos. A különbségeinket kellő tisztelettel tudomásul tudjuk venni, még ha vitatjuk is egymás álláspontját, és a közös ügyekben pedig van lehetőség az együttműködésre. Magyarország ezért készen áll arra, hogy folytassa az együttműködést”

 

– fogalmazott Orbán Viktor, aki Prágából jelentkezett a V4-csúcstalálkozóról.

 

 hirdetes_810x300  

Robert Fico szlovák miniszterelnék szerint a keddi tanácskozás a V4 jövője szempontjából az egyik legfontosabb találkozó volt. Szerinte a tárgyalások tartalma rendkívül nehéz volt, de bebizonyosodott, hogy a vezetők képesek a jövőbe látni, hogy Ukrajnában egyszer véget ér a háború, és ezzel az eltérő vélemények is megszűnnek. Szerinte a V4 rendkívül fontos regionális formátum lehet az elkövetkező időszakban.

 

Ficót és Orbánt kifütyülte egy több tucatnyi tüntetőből álló csoport a prágrai repülőtéren megérkezésük után. Amikor a szlovák kormányfő kiszállt a limuzinból, azt skandálták: „Fico, börtönbe”. A liechtensteini palotába uniós és ukrán zászlókat és különféle transzparenseket is hoztak. A legnagyobbra a „Fico, menj haza, Oroszországba” felirat volt. A miniszterelnök meglátva a feliratot egy kicsit közelebb lépett hozzájuk, és intett nekik.

 

A Visegrádi Csoport tagországainak miniszterelnökei egyetértettek abban, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió súlyosan sérti a nemzetközi jogot, és Ukrajnának segítségre van szüksége, nyilatkozta Petr Fiala (ODS) miniszterelnök a V4-országok vezetőinek prágai találkozója után. A négy kormányfő megrősítette, hogy egyik tagország sem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába.

 

A cseh kormányfő szerint a Visegrádi Csoport országai eltérően vélekednek az ukrajnai orosz agresszió okairól és arról, hogy milyen segélyezési formákat kellene nyújtani a megtámadott országnak. Csehország és Lengyelország katonai segítséget is nyújt Ukrajnának. Magyarország és Szlovákia nem osztja ezt a hozzáállást, de készek más – humanitárius vagy pénzügyi – részvételre – jegyezte meg Fiala.

 

A magyar biztonság szempontjából fontos, hogy az ország keleti részén legyen egy entitás, amely Magyarország és Oroszország között lesz. Budapest ezért is segíti Ukrajnát – mondta Orbán.

 

A V4-ek legalább részben együttműködhetnek Ukrajna megsegítésében, a mai megbeszélés után egyértelműbbnek kell lenni a megtámadott ország támogatásának – véli Tusk. Fico azt mondta, nem hisz az ukrajnai konfliktus katonai megoldásában. Ellenkezőleg, hisz az azonnali tűzszünetben és a békés tárgyalásokban,

 

 

Híradó.hu, SITA, ČTK, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!