Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Lewis Joly, File

 

Olaf Scholz német kancellár alaposan elszólta magát. Elárulta, hogy francia és brit katonák már vannak Ukrajna területén, és a brit-francia gyártmányú StormShadow közepes-hatótávolságú rakéták kezelésében segítik az ukrán erőket.

 

Scholz ezt érvként mondta el, mivel rengeteg támadást kap amiatt, hogy nem hajlandó átadni az ukránoknak a német Taurus nagy hatótávolsúgú rakétákat (amit az ukránok saját bevallásuk szerint is a Kercsi-híd lerombolására használnának fel, ami súlyos eszkalációs lépés lenne).

 

Scholz szerint, ha átadná a Taurusokat Ukrajnának, azzal együtt helyszíni támogatást is kellene biztosítania német katonák odaküldésével. Ez pedig azt jelentené a német kancellár szerint, hogy Németország háborús résztvevő válna, ezért a német katonák „nem követhetik Nagy-Britannia és Franciaország példáját. 

 

 hirdetes_300x300  

A nyugat eddig hivatalosan csak azt ismerte el, hogy hírszerzési információkkal látja el Ukrajnát. Nem hivatalosan azonban a legtöbb józan szakértő jelezte, hogy a StormShadowhoz hasonló fegyverrendszerek kezeléséhez külföldi katonákra is szükség van, mert a kiképzés egyébként hónapokat venne igénybe.

 

A britek tavaly májusban adtak át Storm Shadow rakétákat Ukrajnának, vagyis azóta brit katonák is vannak Ukrajnában. A nyár folyamán pedig az ukránok a Kercsi-híd valamint érzékeny orosz fekete-tengeri célpontok ellen vetették be őket – de nem a keleti fronton, ahol a legnagyobb szükségük volt rá. Az ukránok területi integritásánál ugyanis a briteknek sokkal fontosabb érdeke, hogy Oroszországot kiszorítsák a Fekete-tengerről.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.