Nyitókép forrása: Facebook/Russian Foreign Ministry – МИД России

 

Juraj Blanár (Smer) szlovák külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is találkozott a törökországi Antalyában, ahol most került megrendezésre az Antalyai Diplomáciai Fórum. A találkozóról az orosz külügy hivatalos facebook-oldala is beszámolt – a szlovák külügy cikkünk megjelenéséig nem.

 

Az orosz külügy hivatalos közlése szerint a tárgyalás keretében jelezték Pozsonynak, hogy „az orosz fél készen áll a parlamentek közötti, a kulturális, humanitárius és háborús műemlékvédelmi együttműködés felújítására.

 

A találkozó mindenesetre muníció volt az ellenzék számára. A Za ľudí szerint Blanár, „ez a korrupt lakáj meggyalázza Szlovákiát”. A Progresívne Slovensko szerint Balnár olyan ország külügyi képviselőjével tárgyalt, amely Szlovákiára „nem barátságos” országként tekint.

 

 hirdetes_300x300  

A szintén ellenzéki A KDH kijelentette, kíváncsi lenne, hogy Blanár elmondta-e Lavrovnak, hogy a szlovák kormány hivatalos álláspontja szerint Pozsony támogatja a demokratikus, szabad, területileg egységes és békés Ukrajnát – a jelzőket a párt Blanár hivatalos nyilatkozatából vették át, amit a külügy a háború kitörésének második évfordulóján tett közzé.

 

Tegyük hozzá, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is találkozott Lavrovval (sőt, ő jóval többször, mint a szlovák külügyminiszterek az elmúlt időszakban). Az sem mellékes, hogy az ellenzék politikai támadása hátterében az áll, hogy el kell terelniük a figyelmet a hét elején történt súlyos kudarcukról és arcvesztésükről.

 

Az ellenzék ugyanis váltig állította hétfőn napközben, hogy Robert Fico hazudik és csak félelmet akar kelteni azzal, hogy a nyugati katonák Ukrajnába küldéséről beszélt. Este viszont Emmanuel Macron francia államfő megerősítette, hogy a hétfő esti párizsi, két tucat ország részvételével zajló találkozón valóban a nyugati beavatkozásról is tárgyalt. Így a szlovák ellenzék nem csak lejáratta magát, de Szlovákia háborúba sodrásának gyanúja is erőteljesebben vetül rájuk, mint eddig. Megjegyezzük, az ellenzék továbbra is Ukrajna korlátlan anyagi és katonai támogatását szorgalmazza.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.