Nyitókép forrása: Facebook/U.S. Embassy Slovakia

 

Hiába állítja az ellenzék, hogy a szlovák kormány Robert Fico és a Smer vezetése alatt elszigetelődött, ez nem igaz. Ezt nem csak Fico és Olaf Scholz német kancellár találkozója bizonyítja, hanem Robert Kaliňák (Smer) és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter találkozója is, amelyre pénteken került sor. Az érem másik oldala, hogy hiába folytat Nyugat-kritikus retorikát a Fico-kormány, valójában nem tett akkora hátraarcot, mint ahogy azt a progresszív ellenzék beállítja. Felvetődhet a kérdés, hogy az ellenzék ennyire szélsőséges (és szélsőségesen háborúpárti) vagy a kormánykoalíció mérsékelten mainstream. Kaliňák Washingtoni útja mindenesetre azért rendkívül érdekes, mert a sokat kritizált amerikai-szlovák védelmi megállapodás (DCA) szerződés megváltoztatása hivatalosan fel sem merült a két védelmi miniszter között.

 

Hivatalosan Kaliňák és Austin találkozója tele volt formalitásokkal. Az amerikai védelmi miniszter gratulált Szlovákiának NATO-ba való belépésének 20. évfordulója alkalmából, és örömét fejezte ki, hogy Szlovákia immáron azok közé az országok közé tartozik, amelyek legalább a GDP-jük két százalékát költik védelemre (értsd ezalatt, hogy több amerikai fegyvert vásárolnak).

 

A tárgyaláson természetesen érintették az ukrajnai háborút is, ám csak általánosságok jelentek meg a hivatalos nyilatkozatokban.

 

 hirdetes_300x300  

Ellenben hivatalosan nem került szóba a szlovák-amerikai védelmi megállapodás esetleges megváltoztatásáról, amiről a Smer még ellenzékben és már kormánypártként is azt állítja, hogy előnytelen Szlovákia számára.

 

Természetesen Austin méltatta Szlovákia haderőfejlesztéseit – amelyben 14 F-16-os vadészgép vásárlása is szerepel, több mint másfélmilliárd euró értékben. Ez az összeg tartalmazza a karbantartás egy részét is, viszont nem tartalmazza a szlovákiai katonai repterek szalonképessé tételét – mivel jelenleg a kettőből egyik sem alkalmas az F-16-osok fogadására.

 

Azt sejteni lehet, hogy az amerikai fegyvervásárlások terítékre kerültek a kétoldalú találkozón. Korábbi hírek szerint Kaliňák újabb négy vadászgépet akarna vásárolni, ami 18 darabot jelent. Kaliňák egyébként a Heger-Naď féle háborúpárti duó által kieszközölt amerikai helikoptervásárlást cserélné be négy új vadászgépre.

 

Az is szóba került néhány héttel ezelőtt, hogy Kaliňák mégsem izraeli légvédelmi egységeket vásárol, hanem több egység Patriot nagy hatótávolságú légvédelmi rendszert – amelyek drágábbak ugyan, de az ország védelme szempontjából hatékonyabbak. Itt érdemes kiemelni, hogy jelenleg középhatótávolságú olasz rendszerek védik a stratégiai helyszíneket Szlovákiában, ezek azonban csak kölcsönben vannak itt, és a szerződésük ebben a hónapban lejár.

 

Épp a fenti, már belengetett célok miatt talán annyira nem is meglepő, hogy hivatalosan a szlovák miniszter nem feszegette a DCA-szerződés megváltoztatását – szép vagy sem, az alkupozíció lehet még a tárgyalásokon.

 

Mindez azért azt jelzi, hogy Szlovákia egyáltalán nem távolodik a fősodortól, és teljesen hamis az az ellenzék által gyártott kép, hogy Fico Kreml-barát politikát folytat. A tények ugyanis azt mutatják, hogy Szlovákia nem akadályozta meg Ukrajna 50 milliárd eurós támogatását, nem akadályozza, hogy Szlovákiában gyártott fegyverek kerüljenek Ukrajnába (csak legyen, aki megfizeti…). Az egyetlen dolog, amit az ellenzék felróhat számára, hogy Robert Fico előre elutasította szlovák katonák Ukrajnába küldését, ezzel a kritikával azonban az ellenzék inkább önmagát minősíti.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.