Nyitókép forrása: yahoo

 

Március 1-jével kizárták Oroszországot az egyik jelentős közép-kelet-európai kereskedelmi csoportból, a Dunai Bizottságból. Legalábbis ezt állítja Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

 

A Dunai Bizottság az Dunán folyó hajózási együttműködés elősegítése céljából jött létre száz évvel ezelőtt. Központja Budapesten van, érdemes azonban kiemelni, hogy hivatalos tárgyalási nyelvei a francia, a német és az orosz. A szervezet részt vesz az Ukrajna érdekében kialakított szolidaritási folyosók fenntartásában is.

 

A nemzetközi szervezet soros elnökségét tavaly épp az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna látta el.

 

 hirdetes_300x300  

A szervezet tavaly decemberben fogadott el egy nyilatkozatot, amelyben felszólította Oroszországot, hogy a Duna torkolatvidéke elleni rakétatámadások miatt távozzon önként a szervezetből, mert a támadásokkal megsértette a Dunai Bizottság alapvető elveit, ami a Belgrádi Egyezmény rögzít. Oroszország a távozásra február végéig kapott határidőt. Mivel nem távozott, ezt az ukránok úgy értékelték, hogy Oroszországot kizárták.

 

Ezt megerősítő nyilatkozat a Dunai Bizottság honlapján cikkünk írásakor még nem volt látható, és a hivatalos honlapon a tagországok között továbbra is szerepelt Oroszország is.

 

Oroszország tavaly több alkalommal is masszívan támadta a Duna torkolatvidékét, hogy megnehezítse az ukrán gabona exportját vízi úton.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!