Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Voldimir Zelenszkij ukrán elnök kemény beszédet intézett a lengyel-ukrán határon kialakult helyzettel kapcsolatban. Lengyelország lezárta a teljes határt, minden határátkelőn kamionok százai torlódtak fel. Az olcsó és uniós szabványokkal összeegyeztethetetlen ukrán termékek így nem jutnak be az EU-ba, legalábbis nem Lengyelországon keresztül. A helyzet olyan súlyossá vált, hogy Zelenszkij elnök ismét külön beszédben foglalkozott a témával.

 

„Végre megoldást kell találnunk a lengyel határon kialakult helyzetre, amely már rég túlment minden gazdasági és erkölcsi határon”

 

mondta az ukrán elnök. Hozzátette, hogy „lehetetlen megmagyarázni” hogyan engedheti meg magának Lengyelország, hogy „belpolitikai csatározások alanyává tegyen egy háboirúban vérző országot”.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az ukrán lengyel határ lezárása polgári kezdeményezés volt: a gazdák és a lengyel fuvarozók vették blokád alá a határátkelőket, hogy így tiltkozzanak az őket tönkretevő uktán gabona- és fuvarozódömping, valamint az uniós zöld politika ellen. Mivel Donald Tusk brüsszelita kormányfő kormányának fontos tagja a Lengyel Parasztpárt is, Tusk nem tudja erővel feloldani a blokádot, mert az kormánykoalíciója bukását eredményezhetné.

 hirdetes_300x300  

 

Az ukránok havonta több százmillió eurónyi bevételtől esnek el a közép-kelet-európai országok importkorlátozásai miatt. Csak a lengyel határon havi egymillió tonnányi áru akad fenn a tiltakozóakciók miatt. Kijev pedig a háború áldozat szerepében tetszelegve, mindent megtesz, hogy a közép-európai országokat arra kényszerítse, saját gazdaságuk kárára tegyenek engedményeket Ukrajnának.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.