Nyitókép forrása: canva.com

 

Kémbotrány robbant ki Brüsszelben. A Politico brüsszeli hírportál közlése szerint egy orosz hírszerzéssel együttműködő szerbiai ügynök megpróbált „beszivárogni” az EU intézményeibe és Kreml-barát propagandát akart terjeszteni. Az ügy három érintett EP-képviselője közül az egyik Vladimír Bilčík, az Európai Néppárt tagja, aki nem mellesleg a Jaroslav Naď volt védelmi miniszter által vezetett Demokrati elnökségi tagja is.

 

A Politico összefoglalója szerint még 2023 októberében Novica Antić európai tisztviselőkkel találkozott Brüsszelben. Antić a Politico birtokába jutott nyugati hírszerzési jelentések szerint aktív állományban lévő „befolyásoló ügynök” (a befolyásoló ügynök olyan személy, aki külföldi titkosszolgálatok megbízásából társadalmi pozícióját a megbízó ország érdekeinek érvényesítésére használja fel és annak utasításai szerint jár el – a szerk.), aki szoros kapcsolatot ápol az orosz FSZB-vel.

 

Antić egy állítólag átlátható módon regisztrált találkozón vett részt Brüsszelben, amelyen három képviselő volt jelent: Vila von Cramon-Taubadel (német Zöldek), Alessanda Moretti (olasz szocialisták) és Vladimír Bilčík néppárti képviselő. A Politico hangsúlyozta, hogy semmi sem utal arra, hogy az EP-képviselők a találkozó idején tudtak arról, hogy Antić az FSZB embere. 

 

 hirdetes_300x300  

Antić, mint a Szerb Katonai Szakszervezet elnökeként találkozott az EUROMIL (Katonaszövetségek Európai Szervezete) és az EPSU (Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetsége) képviselőivel is. Az EPSU állítja, hogy a szóban forgó találkozón ők is jelen voltak, és minden átlátható módon zajlott.

 

Az EUROMIL elutasította minden FSZB-re utaló kapcsolat lehetőségét az ügy vonatkozásában, majd a szervezet vezetője jelezte, hogy adott esetben megtehetik azt, hogy ideiglenesen felfüggesztik Szerbia megfigyelői státusát a szervezetben, amíg nem tisztázódik a helyzet.

 

A Politico értesülései szerint Antić FSZB-s kapcsolattartója Vjacseszlav Kalinyin, orosz állampolgár, a Veteran News katonai webhely főszerkesztője. A weboldal impresszumában pedig nem is csinálnak titkot belőle, hogy inforációs partnerük az FSZB.

 

A hírszerzési információk szerint Oroszország közes láncként használja Szerbiát olyan befolyásolási műveletekhez, amelyek célja az EU és a NATO hitelének rombolása. Sőt, Antićot az oroszok arra is felhasználták, hogy politika felzúdulást keltsenek Alekszandr Vucic szerb elnök és a szerb katonai vezetés ellen. 

 

A Politico szerint a tény, hogy Antić tárgyalásokat folytathatott az Európai Parlamentben, rávilágít az intézmény kiszolgáltatottságára a külföldi befolyásolási műveletekkel szemben.

 

Antićot egyébként jelenleg a szerb hatóságok nem konkretizált bűncselekmények vádjával őrizetben tartják.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!