Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Ha leválthatná az Alkotmánybíróság elnökét, Ivan Fiačant, megtenné – jelentette ki Robert Fico (Smer) kormányfő, aki szerint Fiačan felelős azért, hogy az AB döntése a Btk-t módosító törvény felfüggesztéséről hamarabb jutott el a sajtóhoz, mint a kormányhoz. Fico nem zárta ki, hogy a kormánykoalíció újabb változtatásokat hajt végre a Btk-módosításon valamikor áprilisban.

 

Fico szerint az AB azon döntése, hogy a Btk-módosítás egyes részeit átmenetileg felfüggeszti és a döntés kézbesítése között mindössze pár óra telt el, ennek ellenére valaki az AB-ból kiszivárogtatta a határozatot a kormánnyal szemben „ellenséges sajtónak”, amely aztán reakciót követelt a kormánytisztiviselőktől.

 

„Soha ilyen még nem történt a bírósági döntéshozatalok történetében”

 

mondta Fico, hozzátéve, hogyha hatalmában állna leváltani Fiačant posztjáról, megtennél. Hozzátette, hogy az új köztársasági elnöknek felelősségre kellene vonnia Fiačant. 

 hirdetes_300x300  

 

Fico azt is bejelentette, hogy újabb változtatások várnak a Btk-ra, különös tekintettel az erőszakos bűncselekményekért járó büntetésekre és elévülési időkre.

 

A kormánykoalíció azt is nehezményezi, hogy az Alkotmánybíróság felfüggesztette a törvénymódosítás azon részét is, ami a vagyonelkobzásokra vonatkozott. A múltban ugyanis voltak esetek, amikor a bíróság az elkövető teljes vagyonát lefoglalta, pedig az okozott kár csak annak töredéke volt – ezt a körülményt maga az Alkotmánybíróság is alkotmányellenesnek minősítette a választások előtt.

 

Fico azzal is érvelt, hogy ha Zuzana Čaputová Btk-módosítást megtámadó beadványát az AB tíz napon belül el tudta bírálni, akkor nyilván hasonlóan rövid idő alatt képesnek kellene lenniük a felfüggesztett részek alkotmányosságának megállapítására is. Fico szerint 30 napnak eléges ahhoz, hogy az AB döntésre jusson. Čaputová beadványának gyors elbírálása kapcsán a kormányfő politikai nyomást emleget.

 

Az ellenzék szerint Fico „megtámadta” az alkotmánybíróságot, ami „túl ment minden határon”. Azzal érvelnek, hogy a 12 tagú testület 11 bíráját Smer kormányai idején választotta meg a parlament (hozzátesszük, az elnök akkor még szintén atlantistákhoz sorolható Andrej Kiska volt, aki például Robert Fico kapcsán is kerek perec kijelentette, hogy nem nevezi ki, akkor sem, ha a parlament jelöli őt – a szerk.).

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!