Nyitókép forrása: sita

 

Az atlantista, és főleg báborúpárti, a mainstreamtől véletlenül sem eltérő elemzőket megszólító GLOBSEC Forum idei rendezvényére nem Pozsonyban, hanem Prágában kerül sor, augusztus 30. és szeptember 1. között.

 

Mit mond a Globsec?

 

„A Gblobsec Forum2024 prágai megredezéséről szóló döntés szimbolikus lépés a regionális együttműködés elmélyítése felé. Prága stratégiai jelentősége és gazdag történelme ideálissá teszi a cseh fővárost a nemzetközi párbeszéd támogatására és Közép-Európa konstruktív hangjának terjesztésére”

 

közölte Vass Róbert, az atlantista-progresszív agytröszt vezetője.

 

 hirdetes_300x300  

Azt is elárulta, hogy a rendezvény védnökségét Petr Pavel cseh államfő veszi át – aki egyébként szerepel a Globsec tanácsadói testületének névlistáján.

 

A Globsec hivatalos központja továbbra is marad Pozsonyban.

 

Mi a valóság?

A Globsec azután döntött úgy, hogy Prágában rendezi meg nemzetközi fórumát, hogy Robert Fico (Smer) kormányfő kijelentette, a kormányzat közpénzekből nem fogja támogatni a fórum megvalósulását, csak azért, hogy „ott majd Ivan Korčok elnökjelölt ingyen kampányolhasson az adófizetők pénzén”.

 

Nem titok, hogy Korčok retorikája és politikai céljai csaknem teljes átfedésben vannak a Globsec által közvetített narratívákkal. Bár a rendezvényre végül csak nyáron –  az elnök- és EP-választások után kerül sor, egyáltalán nem kizárható, hogy a rendezvényt sokan arra használják ki, hogy politikai támogatást nyújtsanak a szlovák progresszív ellenzéknek, amely Ukrajna korlátlan felfegyverzését szorgalmazza, és nem utasította el a nyugati katonák Ukrajnába küldését sem.

 

A szervezet egyébként a V4 együttműködést és a magyar kormányt sem kedveli – ez utóbbi nem csoda, a szervezet egyik vezetőségi tagja Bajnai Gordon, volt baloldali magyar miniszterelnök, a magyar ellenzék egyik jelentős befolyással bíró háttérembere.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!