Nyitókép: rtvs

 

Ha értékeiben gyengítjük a külpolitikánkat, barátokat veszíthetünk el – közölte közösségi oldalán Zuzana Čaputová szlovák államfő.

 

„Sajnálom, hogy ez történik. Posztomról továbbra is igyekszem majd megerősíteni a Szlovákia és Csehország közötti kapcsolatokat”

 

konstatálta.

 

 hirdetes_300x300  

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a cseh kormány Szlovákia külpolitikájára hivatkozva (Blanár-Lavrov találkozó – a szerk. megj.) határozatlan időre elnapolta az eredetileg április-májusra tervezett közös cseh-szlovák kormányülést és egyéb kormányközi konzultációkat.

 

Fiala cseh kormányfő elmondta, hogy a miniszteri szintű találkozókat nem gátolják, ahogy a két ország közti különböző projekteken belüli együttműködést sem függesztik fel.

 

A cseh miniszterelnök lemondta a cseh-szlovák kormányközi találkozót

 

Robert Fico szlovák kormányfő válaszul a csehek döntésére azzal reagált, hogy ez nem érinti a szuverén szlovák külpolitikát. Egyúttal odaszúrta, hogy a csehek az ukrajnai háborút támogatják, míg Szlovákia a béke oldalán áll.

 

Fico visszaszúrt a cseh kormánynak: azért döntött így, mert érdekében áll az ukrajnai háború támogatása

 

Ugyancsak érdekes adalék, hogy a szlovák külügy bekérette a pozsonyi holland nagykövetet, miután kiderült, hogy ma (március 7.) a csehországi holland nagykövetségen Juraj Rizman (Čaputová államfő párja – a szerk. megj.) és a magyargyűlöletéről is ismert Rastislav Káčer korábbi szlovák külügyminiszter részvételével szerveznek egy a „szlovák belpolitikai helyzettel foglalkozó” rendezvényt.

 

Körkép-vélemény:

Hogy az államfő partnerének részvétele egy Csehországban rendezett, a szlovák kormányt bíráló rendezvényen mennyire segíti a cseh-szlovák kapcsolatok erősítését, erősen kérdéses.

 

Szivárványos-atlantista provokáció – A szlovák külügy berendelte a pozsonyi holland nagykövetet Káčerék akciója miatt

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!