Nyitókép: youtube.com

 

Csütörtök reggeltől ismét tüntetnek Prágában az elégedetlen cseh gazdák, traktorjaikkal lezárták a fővárosba vezető utakat, a kormányhivatal előtt pedig kellemetlen meglepetést hagytak a kormányfőnek.

 

A cseh Agrárkamara becslései szerint nagyjából 700 traktorral vonultak fel a mérges gazdák. A kormányhivatal környékét trágyával dobálták tele, ezzel is komplikálva a fővárosi közlekedést, valamint nevetség tárgyává téve a cseh mezőgazdasági minisztert. A rendőrség egyébként őrizetbe vette azt a férfit, aki a trágyát az utcára öntötte. Úgy vélik, hogy más kihágások is a számlájára irandók.

 

A tömegközlekedés a reggeli csúcsforgalomban a cseh főváros több pontján is leállt. A gazdák azt követelték, hogy oldják fel a rájuk vonatkozó korlátozásokat, amelyeket az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló európai zöldmegállapodás tartalmaz, és hogy az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre kivetett vámokat vezessék vissza.

 

 hirdetes_300x300  

 

A tüntetőket bírálta egyébként a cseh mezőgazdasági miniszter, aki azt mondta, hogy bár tiszteletben tartja a tüntetéshez való jogukat, elvárja, hogy tartsák be ígéreteiket.

 

„A szervezők azt ígérték, hogy nem fogják blokkolni a prágai forgalmat, a tömegközlekedést is beleértve. A villamossínekre kiszórt trágyát nem ilyen hozzáállásnak tekintem”

 

írta az X-en Marek Výborný.

 

 

Nem az a célunk, hogy blokkoljuk a prágai forgalmat, hanem az, hogy bemutassuk a mezőgazdaság problémáit

 

mondta Martin Pycha, a Cseh Mezőgazdasági Szövetség vezetője, a tiltakozás egyik szervezője, aki elnézést kért az ingázóktól a kellemetlenségekért.

 

Az elmúlt hetekben több tízezer gazdálkodó és támogatóik gyűltek össze Európa-szerte, hogy hangot adjanak csalódottságuknak a szabályozatlan és olcsó importtól kezdve az elhatalmasodó környezetvédelmi szabályokig és a bürokráciáig. Tegnap a lengyel gazdák összecsaptak a rendőrökkel Varsóban.

 

 

teraz.sk, magyarnemzet.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!