Nyitókép: PAP/Leszek Szymański

 

Andrzej Duda lengyel elnök kijelentette, hogy a növekvő orosz fenyegetésekre válaszul rá akarja venni a NATO-szövetségeseket, hogy a GDP 3 százalékára emeljék a védelmi kiadásokat. A The Washington Postnak írt véleménycikkében Duda így fogalmazott:

 

„Huszonöt évvel ezelőtt lengyelek nemzedékeinek álma vált valóra. A független állam fenntartásáért folytatott két évszázados küzdelem, majd a szovjet uralom négy évtizede után 1999. március 12-én a Lengyel Köztársaság – a Cseh Köztársasággal és Magyarországgal együtt – hivatalosan is felvételt nyert az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe, a világ legerősebb katonai szövetségébe.”

 

Duda hozzátette: „Jól használtuk ki ezt az időt”. Elmondta, hogy a lengyel fegyveres erők a kiképzés, a parancsnokság és a felszerelés tekintetében – amelyet nagyrészt amerikai beszállítóktól vásároltak – megfelelnek a szövetség szabványainak. „Éves védelmi kiadásaink rekordmagas szintet értek el a NATO-n belül, és a GDP közel 4 százalékát teszik ki” – hangsúlyozta.

 

 hirdetes_300x300  

Az ukrajnai eseményeket érintve Andrzej Duda azt mondta: A konfliktus kezdete óta Lengyelország a lehető legnagyobb mértékben részt vett a megtámadott Ukrajna diplomáciai, katonai és logisztikai, valamint humanitárius megsegítésében.

 

„Lengyelország már régóta figyelmeztetett egy ilyen forgatókönyvre. Most (…) a következőket állítjuk: A status quo ante-hoz való visszatérés nem lehetséges. Oroszország imperialista ambíciói és agresszív revizionizmusa Moszkvát a NATO-val, a Nyugattal és végső soron az egész szabad világgal való közvetlen konfrontáció felé sodorja. Az Orosz Föderáció háborús üzemmódra állította át gazdaságát. Éves költségvetésének közel 30 százalékát fordítja fegyverkezésre. Ez a szám és más, Oroszországból származó adatok riasztóak. Vlagyimir Putyin rendszere a hidegháború vége óta a legnagyobb fenyegetést jelenti a globális békére.”

 

Duda szerint ezért fontos, hogy a keddi washingtoni látogatás során olyan javaslatot tegyen, amely megfelelő választ ad erre a fenyegetésre.

 

„Tíz évvel ezelőtt a walesi Newportban tartott NATO-csúcstalálkozón valamennyi szövetséges vállalta, hogy éves GDP-jének legalább 2 százalékát védelmi célokra fordítja. Úgy vélem, hogy a növekvő fenyegetések miatt eljött az idő, hogy ezt a számot a GDP 3 százalékára emeljük. Erre szándékozom rávenni szövetségeseinket. Amerikában és Európában egyaránt. Örülök, hogy mivel az Egyesült Államok és Lengyelország már jóval túllépte ezt a minimumot, példát mutathatnak, és inspirációt jelenthetnek mások számára.”

 

– értékelte. A NATO jövőjéről Duda azt mondta, hogy amire a szövetségnek ma szüksége van, az az „egység, egység és még több egység. A NATO-tagoknak együtt kell dolgozniuk a szövetség jövőjén, a biztonsági befektetéseiken és az Ukrajnát támogató közös stratégián. Úgy vélem, hogy a júliusi washingtoni csúcstalálkozó, amely a NATO 75. évfordulóját ünnepli, jelentős döntéseket fog hozni ebben a tekintetben”.

 

„Lengyelország úgy véli, hogy a NATO a biztonság fő globális pillére, az egyetemes értékeken alapuló szabad nemzetek közössége. Hiszünk a szolidaritás elvében: „Egy mindenkiért és mindenki egyért”. Lengyelország hisz abban, hogy ezt az egységből fakadó erőt egyetlen agresszív hatalom sem tudja felvenni.”

 

– zárta a lengyel elnök.

 

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!