Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Lewis Joly

 

A legfrissebb felmérés szerint hatalmas előnye van az EP-választások kapcsán Marine Le Pen pártjának, a Nemzeti Tömörülésnek Emmanuel Macron francia elnök liberális-centrista pártszövetségével szemben.

 

A Le Monde által közölt felmérés szerint a francia „szélsőjobb”, amelytől azért van radikálisabb jobb oldal is Franciaországban, a szavazatok 33 százalékát szerezné meg, ha most tartanák az EP-választásokat.

 

Ezzel szemben a Macron pártja által létrehozott Ensemble! (Együtt) koalíció mindössze a szavazatok 14 százalékára esélyes.

 

 hirdetes_300x300  

A felmérést január végén készítették el, mikor a francia gazdák a legintenzívebben tüntettek Franciaországban és szerte Európában.

 

A Le Monde szerint hasonló felméréseket végeztek ugyanebben az időszakban Lengyelországban, Olaszországban, Németországban és Lengyelországban is (mindenhol gazdatüntetések zajlottak akkor), és a francia eredményekhez hasonlóan ezekben az országokban is a „szélsőjobboldalnak” bélyegzett nemzeti-szuverenista, jobboldali pártok előretörését bizonyították a számok.

 

Egyelőre csak Lengyelországban tűnik úgy, hogy a jobboldal gyengélkedik, ott ugyanis Donald Tusk liberáis kormányfő koalíciója vezet 34 százalékkal.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!