Nyitókép: SITA

 

Oroszország csapatokat és fegyvereket telepít a finn határra – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök. A RIA Novosztyi ügynökségnek és a Rosszija-1 televíziónak adott interjújában „jelentéktelen lépésnek” nevezte Finnország és Svédország belépését az észak-atlanti szövetségbe. Helszinki és Stockholm az Ukrajna elleni orosz támadás miatt döntött úgy, hogy csatlakozik a NATO-hoz. Putyin az interjúban kijelentette továbbá, hogy Oroszország katonai-technológiai szempontból felkészült egy nukleáris háborúra.

 

„Ott (a finn határon) nem voltak katonáink, most ott lesznek. Nem voltak pusztító rendszerek, most ott fognak megjelenni” – jelentette ki Putyin. „Saját nemzeti érdekeik biztosítása szempontjából ez (Finnország és Svédország számára) teljesen értelmetlen lépés” – tudatta egyúttal.

 

 hirdetes_300x300  

Az évtizedek óta semleges Finnország tavaly áprilisban lett a NATO 31. tagja, Svédország idén márciusban csatlakozott a szövetséghez. Mindkét állam – szövetségeseihez hasonlóan – meg van győződve arról, hogy a kollektív védelmi csoportban való tagság hozzájárul mind a saját, mind az egész szövetség biztonságához.

 

„Amikor (Vlagyimir) Putyin orosz elnök két évvel ezelőtt inváziót indított Ukrajna ellen, csökkenteni akarta a NATO befolyását, nagyobb ellenőrzést akart szerezni szomszédai felett, és meg akarta semmisíteni Ukrajnát, mint szuverén államot. De ez nem sikerült neki. Az észak-atlanti szövetség még erősebb, és Ukrajna minden eddiginél közelebb van a NATO felé vezető úton”

 

– kommentálta a közelmúltban a szövetséggel kapcsolatos fejleményeket Jens Stoltenberg vezetője.

 

Moszkva korábban kijelentette, hogy a megfelelő pillanatban és kapkodás nélkül reagál a védelmi szövetség bővítésére.

 

Putyin szerint Oroszország katonai szempontból felkészült egy nukleáris háborúra

 

Putyin elnök szerint Oroszország katonai-technológiai szempontból felkészült egy nukleáris háborúra. Kész nukleáris fegyverek bevetésére is, ha léte veszélybe kerül. Erről a Reuters ügynökség számolt be az orosz államfőnek a RIA Novosztyi ügynökséggel készített interjújára hivatkozva, amely szerint Putyin azt is elmondta, hogy nem minden lépés vezet atomháborúhoz. Emellett szerinte az ukrajnai háborúban soha nem volt szükség nukleáris fegyverek bevetésére.

 

Putyin arra is utalt, hogy ha az Egyesült Államok atomkísérleteket hajt végre, Oroszország is megteheti ugyanezt. Ugyanakkor azt üzente az USA-nak, hogy ha amerikai katonák jelennek meg Ukrajnában, Oroszország intervenciós erőként fogja kezelni őket.

 

A 71 éves politikus az interjúban azt is állította, hogy Oroszország kész tárgyalni Ukrajnáról, de csak akkor, ha a tárgyalások a „valóságon” alapulnak.

 

Putyin és más orosz tisztviselők nem először beszélnek nukleáris fegyverek alkalmazásának lehetőségéről az Oroszország több mint két éve indított háborúja kapcsán. Putyin nem sokkal Ukrajna inváziója után elrendelte az orosz nukleáris erők fokozott készültségbe helyezését, tavaly pedig nukleáris fegyvereket telepített a szomszédos Fehéroroszországban, és felfüggesztette Oroszország részvételét a nukleáris robbanófejek és hordozóik számát korlátozó New START megállapodásban.

 

Oroszország februári lépéseivel kapcsolatban Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy „mindig tartani kell egy nukleáris konfliktustól”.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!