Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Mike Stewart

 

Donald Trump egykori amerikai elnök még 2016-2020 közötti hivatali ideje alatt utasította a CIA-t, hogy indítson a kínai közösségi médiában kampányt azzal a céllal, hogy a kínai kormány ellen hangolja a közvéleményt – írja a Reuters névtelen amerikai tisztviselők beszámolójára hivatkozva.

 

A CIA állítólag egy kis csapatot hozott létre, akik hamis internetes profilokat generálva negatív narratívákat terjesztettek, miközben Kínára nézve kényes hírszerzési információkat szivárogtattak ki nyugati hírügynökségeknek.

 

Donald Trump elnöksége alatt az USA figyelme elsősorban Kínára irányult, és elsődleges riválisként nevezte meg Pekinget. Trump regnálásához köthető az amerikai-kínai kereskedelmi háború kitörése.

 

 hirdetes_300x300  

A CIA a negatív kampányhadjárat során olyan információkat közölt, miszerint a kínai kommunista párt tagjai tekintélyes vagyont rejtegetnek a tengerentúlon, a stratégiai szempontból amerikiaik által ellenzett Egy övezet egy út kezdeményezést pedig korrupt pazarló projektként állították be.

 

A cél nem a közvélemény befolyásolása volt, hanem hogy paranoiássá tegyék a kínai felsővezetőket, arra kényszerítve Pekinget, hogy jelentős összegeket költsön belföldi internetes hálózatának ellenőrzésére és a negatív narratívák forrásaiknak üldözésére.

 

A kínai külügyminiszter a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy „bebizonyosodott, hogy az Egyesült Államok kormánya fegyverként használja a médiaplatformokat, hamis információkat terjesztésére, a nemzetközi közvélemény manipulálására”. 

 

A Reuters forrásai szerint az USA ezzel a mediális hadjárattal „reagált a kínai globális befolyás agresszív terjeszkedésére. Egyúttal a módszer jelzi, hogy az USA Kína esetében visszatért a Szovjetunió ellen használt eszközök használatához.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!