Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Matt Rourke

 

Az EU legutóbbi, Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós fegyverkezési keret nem több könyvelési machinációnál, egyszerű kiadás-bevétel barternél – hívja fel a figyelmet a Politico.

 

Szerdán a tagállamok megállapodtak az Ukrajnai Támogatási Alap létrehozásáról, amelynek indulótőkéje 5 milliárd eurót jelent. Ezzel akarják kiegészíteni a teljesen paradox módon Ukrajna felfegyverzésére használt Európai Békekeret milliárdjait.

 

A látszat ellenére azonban az alap nem kínál Ukrajnának ténylegesen 5 milliárd eurót. Teljesen másról van szó.

 

 hirdetes_810x300  

Az új alap lényege, hogy minden országnak bizonyos kvóta szerint be kell fizetnie a cech ráeső részét. Azok, akik szállítanak fegyvereket Ukrajnának, a szállított fegyverek értékének bizonyos százalékát levonhatják a befizetendő összegből – akik pedig nem szállítanak fegyvert, azoknak a teljes összeget kell befizetniük.

 

Úgy is felfoghatjuk, hogy fizetési kötelezettséggel sújtja Brüsszel azokat a tagállamokat, akik nem küldenek fegyvert Ukrajnának. De valójában nem csak őket.

 

A befizetési kötelezettségből ugyanis az elküldött fegyverek értékének csak 43 százalékát lehet leírni. Más szavakkal, ahhoz, hogy valaki 100 eurónyi befizetése alól mentesüljön, 230 eurónyi fegyvert kell átadnia Ukrajnának.

 

Ezt még a Politico is kreatív könyvelésnek tartja. Mi nyugodtan nevezhetjük zsarolásnak.

 

Németországnak évente 1,2 milliárd eurót kellene befizetnie az új alapba, de amíg Ukrajnának legalább 2,79 milliárd eurónyi fegyvert ad át, addig mentesül a befizetés kötelezettsége alól. Olyan országok, mint Magyarország, Szlovákia vagy Ausztria ellenben köteles lesz befizetni a rá eső összeget.

 

A keret elsősorban az európai fegyvergyártóknak kedvez. Azok az országok, amelyek hajlandóak fegyvert szállítani Ukrajnának és rendelkeznek saját fegyveriparral, jól járhatnak a keret működéséből. Tegyük hozzá, hogy 5 milliárd euró sok pénz, de az ukrajnai háború egy olyan feneketlen pénznyelő, amelynek egy ekkora összeg meg sem kottyan…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!