Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi

 

Pénteken találkoztak a weimari háromszög országai, vagyis Németország, Franciaország és Lengyelország vezetői, név szerint Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Makron francia államfő és Donald Tusk lengyel kormányfő. A találkozó célja elvileg az ukrajnai háború kezelését érintő eltérő álláspontok és kommunikáció összehangolása volt, ám ezt láthatóan nem sikerült elérni. Macron még erősebben veri a háborús tamtamot, Scholz továbbra is óvatosságra int, Tusk pedig nyitva hagyja a lehetőséget a konfliktus kiszélesedése előtt. A helyzet olyannyira elfajult mára, hogy az olasz külügyminiszter is szükségét érezte, hogy jelezze, a NATO nem avatkozhat be Ukrajnában, mert annak harmadik világháború lenne a vége.

 

A weimari találkozó előtti este Emmanuel Macron megalapozta a politikai narratívát. A sajtó előtt kijelentette, hogy hajlandó csapatokat küldeni Ukrajnába, és meg is fontolja ezt a lehetőséget.

 

Macron arról beszélt, hogy egy orosz győzelem Ukrajnában „nullára redukálná Európa hitelességét és biztonságát”.

 

 hirdetes_300x300  

Érdemes kiemelni, hogy a nyugati katonák Ukrajnába küldése kapcsán kettős kommunikációt alkalmazott. Egyrészt, kijelentette, hogy még „nem tartunk ott”, hogy erre sor kerüljön.

 

A CNBC beszámolója szerint Macron azt is kifogásolta, hogy Európa saját magának húz vörös vonalakat, és hogy „túl sok korlátozás van a szóhasználatunkban” – leegyszerűsítve: ezzel arra utalt, hogy nem kommunikálunk kellően fenyegetően Oroszországgal szemben.

 

Majd egy ponton kijelentette, hogy adott esetben „Franciaország csapatai ott lesznek Ukrajnában, nem lesznek vörös vonalak. Én vagyok Franciaország elnöke és én döntök” – fogalmazott.

 

A weimari találkozó már nem volt ennyire radikális

 

Németország, Franciaország és Lengyelország országvezetőinek találkozójának legfontosabb következménye, hogy Franciaország és Németország háborús narratívája egyáltalán nem közeledett egymáshoz.

 

Míg Macron katonák Ukrajnába küldését emlegeti, addig Németország elzárkózik ettől. Lengyelország a két nyugati nagyhatalom mentén lavíroz, érdekei azonban most inkább Franciaországgal sodorták egy térfélre.

 

A három országvezető most abban állapodott meg, hogy Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákkal való felfegyverzése érdekében kolaíciót hoznak létre.

 

A dolog szépséghibája, hogy Scholz továbbra is kitart amellett, hogy Németország nem küld Taurus rakétákat Ukrajnának (hogy egészen pontosak legyünk: ha német Taurusokkal rombolnák le a Krímet Oroszországgal összekötő Kercsi hidat vagy más orosz célpontot, akkor az USA elérné a célját, hogy évtizedekre megrontsa Moszkva és Berlin kapcsolatát, ami egyik legfontosabb stratégiai célja – a szerk.)

 

A rakétakoalíciót a Raimstein-formátum keretében hoznák létre. Ez a csoport abból a három tucat országból áll, amelyek hajlandóak fegyverekkel támogatni Ukrajnát.

 

Az olaszok nem akarnak harmadik világháborút

 

A NATO részéről hiba lenne belépni az ukrajnai háborúba – jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter. Mint mondta, segíteni kell Ukrajnát a védekezésben, de a NATO belépése az Oroszországgal folytatott háborúba harmadik világháborúval fenyeget. 

 

„Nagyon remélem, hogy nincs egyetlen ország sem, amely ezt a lehetőséget komolyan mérlegeli. Nincs ezzel kapcsolatban semmilyen megállapodás, semmilyen elképzelés”

 

mondta Tajani, aki ezzel szintén szembefordult Macronnal. Azt is leszögezte, hogy „nem mi állunk háborúban”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.