Nyitókép: THE EGYPTIAN PRESIDENCY | Credit: via REUTERS

 

Nyolcmilliárd dolláros segélycsomagot jelentett be vasárnap az Európai Unió a pénzhiányban szenvedő Egyiptomnak. Az EU attól tart, hogy a rossz gazdasági helyzet, a fegyveres konfliktusok és a közel-keleti káosz miatt tavasszal sokkal több bevándorló érkezhet az európai partokhoz.

 

Egyiptomi tisztviselők szerint a megállapodást Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének jelenlétében írják alá vasárnap délután Kairóban. Von der Leyenhez csatlakoznak az osztrák, a belga, a ciprusi és a görög kormány képviselői is. Az Európai Unió kairói kirendeltsége szerint a csomag pénzügyi támogatást és kölcsönöket is tartalmaz a következő három évre, valamint energiamegállapodásokat is, amelyek célja, hogy Egyiptomból importáljanak energiahordozókat, ezáltal részben függetlenítve Európát az orosz gáznak való kitettségtől.

 

Egyiptom az arab világ legnépesebb állama, mintegy 110 millióan élnek az országban. 2000-ben még csak 70 milliós népessége volt Egyiptomnak, tehát a lakosságszám robbanásszerűen növekszik. Az infláció hatalmas, a szegénység egyre nagyobb az afrikai országban. Ugyanakkor a Közel-Keleten Egyiptom stabil államnak számít, sok menekülő számára ideális célpont vagy tranzitország.

 hirdetes_300x300  

 

Az EU egyiptomi missziójának dokumentuma szerint a két fél együttműködését ez a csomag a „stratégiai és átfogó partnerség” szintjére mozdította elő, megnyitva az utat az Egyiptom-EU együttműködés kiterjesztése előtt különböző gazdasági és nem gazdasági területeken is.

 

Az EU abban nyújt segítséget az egyiptomi kormánynak, hogy megerősítse határait, különösképpen Líbiával, amely a szegénység és az afrikai és közel-keleti konfliktusok elől menekülő bevándorlók egyik fő tranzitpontja. A pénzügyi csomag ezenkívül támogatja a kormányt abban is, hogy befogadja a közel egy éve dúló szudáni harcok elől menekülőket. A két ország a brit protektorátus idején egy adminisztráció alá tartozott, sok kulturális szál köti őket össze. Rengeteg szudáninak élnek rokonai északi szomszédjában, mindkét állam hivatalos nyelve az arab, ezért kézenfekvő döntés a harcok elől menekülők számára először Egyiptomba érkezni.

 

Egyiptom évtizedek óta menedéket jelent a szubszaharai Afrikából érkező bevándorlók számára is. Sokak számára Egyiptom a legközelebbi és legkönnyebben elérhető, békésnek számító ország. Mások számára az arab állam csupán tranzitország, mielőtt megkísérlik a veszélyes földközi-tengeri átkelést Európába. Egyiptomra jelenleg nem csak délről és nyugatról, hanem keletről is nehezedik migrációs nyomás: a rafahi határátkelő felől is érkeznek menekültek az Izrael-Hamász háború miatt.

 

A pénzügyi segélycsomagot nemzetközi jogvédő szervezetek bírálják, Egyiptom emberi jogi helyzetét idézve. Az Amnesty International elítélte a megállapodást, és felszólította az európai vezetőket, hogy ne legyenek bűnrészesek az Egyiptomban zajló emberi jogi visszaélésekben. Eve Geddie, az Amnesty International európai vezetője közleményében rámutatott, hogy Egyiptom korlátozza a sajtószabadságot, valamint a véleménynyilvánítás szabadságát, és rendszeresen fellép a civil társadalom ellen is.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!