Nyitókép forrása: SITA/Milo Fabian

 

Szombaton nem csak az SaS, de a KDH is tisztújító közgyűlést tartott – bár különösebb meglepetésekre nem kellett számítani. A párt elnöke Milan Majerský maradt, aki 225 küldött szavazott meg. Kihívóját, Ivan Šimkot mindössze 16-an támogatták.

 

Majerský 2020 óta vezeti a kereszténydemokraták pártját, a volánt az azóta liberálissá átvedlett Alojz Hlinától vette át. A lényegi irányvonal nem változott: egy, a német CDU világnézetét erősen kopírozó pártról beszélünk, amely jelenleg háborúpárti, és olyan centristra politikát folytat, amelynek lényege, hogy mindenkoron össze tudja azt egyeztetni a liberális-progresszív pártokkal.

 

Majerský újbóli pártelnökké választása utáni felszólalásában azt a célt tűzte ki, hogy a KDH a következő parlamenti választásokon kétszámjegyű eredményt fog elérni.

 

 hirdetes_300x300  

Tegyük hozzá, hogy a jelenlegi vonalvezetés mellett erre aligha kerül majd sor. A KDH nem csak együttműködik, de alárendeli magát a két liberális-progresszív ellenzéki pártnak, a PS-nek és az SaS-nek. Majerský nyilatkozatok szintjén igyekszik egyes témákban egyensúlyt tartani – például nem támadták olyan vehemensen Martina Šimkovičová kulturális minisztert, mint a liberálisok -, ám az LMBTQ-propaganda látványos „megtűrése” miatt a párt kilátásai nem túl jók.

 

A KDH a tavalyi előrehozott választásokon 6,82 százalékot ért el, jelenleg a felmérések 6,2-7,3 százalék között mozog.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!