Nyitókép: ZSU

 

Szlovákia attól tart, hogy az eredetihez képest kevesebb pénzt kap az Ukrajnának átadott Mig-29-es repülőgépekért, nyilatkozta hétfőn (március 18-án) Juraj Blanár, a szlovák diplomácia vezetője az EU Külügyi Tanácsának brüsszeli ülése után.

 

A miniszter elismerte, hogy aggasztja az az információ, miszerint Szlovákia az eredetileg vártnál kevesebb forrást kap a Mig-29-es repülőgépek Ukrajnába szállítására az EPF-en keresztül, és felfüggesztik ezen források Szlovákia számára történő kifizetésének utolsó részletét. – Ebben még nincs teljes egyetértés, de feltételezhetem, hogy nem az eredeti összeg lesz, amit ígértek – magyarázta.

 

Blanár hozzátette, a diplomaták először beszéltek politikailag is arról, hogy az Orosz Föderáció EU területén befagyasztott vagyonából származó bevételeket  Ukrajna javára fordítsák.

 hirdetes_300x300  

 

„Azt mondtam, hogy ez egy kényes téma, és a tagállamok vezetéinek az e heti EU-csúcson részletesebben meg kell beszélniük a témát. Mert ennek jogi alapon kell lennie. Nem tehetünk olyan lépéseket, amelyek ellentétesek lennének a nemzetközi joggal”

 

– mondta Blanár.

 

Elmondása szerint meglepte az az információ, hogy az Ukrajna újjáépítésére kiemelten szánt, befagyasztott orosz vagyonból származó bevételt lőszervásárlásra is felhasználhatják. Kitért arra, hogy Szlovákia e tekintetben továbbra is ragaszkodik eredeti álláspontjához.

 

A miniszter egyúttal megerősítette, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki orosz politikus halála után az EU további 33 személlyel bővíti az Oroszország elleni szankciók listáját. Ezek az orosz igazságszolgáltatásban dolgozó személyek, köztük az orosz igazságügyi miniszter.

 

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:
Címkék: Juraj Blanár MiG-29

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!