Nyitókép: Twitter/Sztab Generalny WP

 

A lengyel hadsereg vezérkari főnöke arra figyelmeztetett, hogy Oroszország aktívan készül a NATO-val való konfliktusra, mivel tisztában van a nyugat katonai szövetség jellegével.

 

Wiesław Kukuła tábornok, a lengyel hadsereg vezérkari főnökének figyelmeztetése a Casimir Pulaski Alapítvány által, Lengyelország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából rendezett konferencián hangzott el, írja a Lengyel Közszolgálati Rádió.

 

„Világosan látjuk az Oroszországban zajló változásokat, és levonjuk a következtetéseinket.”

 

 hirdetes_300x300  

– figyelmeztetett Kukuła a Providing Security, Responding to Challenges című konferencián.”Oroszország a NATO-val való konfliktusra készül, jól tudva, hogy a szövetség egy védelmi jellegű struktúra” – tette hozzá. Az összegyűlt tisztségviselőkhöz, köztük Michał Szczerbához, a NATO Parlamenti Közgyűlésének elnökéhez és más méltóságokhoz szólva Kukuła felvázolta Lengyelország válaszlehetőségeit ezekre a fenyegetésekre.

 

 

Elmondta, hogy Lengyelországnak gyorsan át kell alakítania a fegyveres erőit és növelnie kell a társadalom ellenállóképességét, hogy az bármilyen agresszióval szemben felléphessen.

 

„Elrettentő stratégiánk a fegyveres erők valós képességein és az állam védelmi felkészültségén alapul” – mondta a tábornok a konferencián.

 

Kukuła „három fő vektort” azonosított, amelyek meghatározzák Oroszország felkészülését egy agresszív fellépésre – jelentette a PAP lengyel állami hírügynökség. Az első „az ideológiai vektor”, amely nyíltan megnyilvánul. A „második vektor” a tábornok szerint az orosz katonai erők ereje. Az ukrajnai jelentős veszteségek ellenére ugyanis Oroszország újjászervezi csapatait és intenzíven ösztönzi védelmi iparát: lényegében felkészül egy elhúzódó, nagy intenzitású konfliktusra. A „harmadik vektor”, amelyet a legkiszámíthatatlanabbnak tartanak, Oroszország opportunista természete, amely kész arra, hogy minden lehetőséget vagy felmerülő gyengeséget kihasználjon saját érdekei előmozdítására – figyelmeztetett Kukuła.

 

A lengyel tábornok hangsúlyozta a NATO kohéziójának és azonnali védelmi készségének fontosságát az agresszor elrettentése érdekében. Az egység hiánya látásmódja szerint jelentősen növelné Oroszország lehetőségeit, és egyértelmű jelzésként szolgálna a Kreml számára, hogy támadó akciókat kezdeményezzen – figyelmeztetett Kukuła.

 

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!