Nyitókép forrása: facebook.com/Orbán Viktor

 

Brüsszelbe utazott Orbán Viktor miniszterelnök, ahol csütörtökön részt vesz az Európai Nukleáris Szövetség csúcstalálkozóján – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

 

Hozzátette: az atomcsúcs után a kormányfő részt vesz az Európai Tanács kétnapos ülésén is, melynek legfontosabb témái ezúttal az ukrajnai háború, a biztonság és védelem, a közel-keleti válság, az EU bővítése, a migráció és az európai mezőgazdaság helyzete lesznek.

 

Mint ismert az uniós csúcs egyik fontos témája lesz a védelmi ipar és a képességek fejlesztése, amelyről éles vita várható.

 

 hirdetes_300x300  

Baraczka Eszter, az M1 brüsszeli tudósítója korábban elmondta, hogy az Európai Uniónak jelenleg másfél milliárd euró áll rendelkezésére védelmi célokra, ami azonban nem elég, hiszen százmilliárd euró még hiányzik a költségvetésből.

 

Az egyik megoldás az lehet, ha az Európai Befektetési Bank is beszállna a finanszírozásba, ehhez azonban változtatni kellene a meglévő szabályozásokon. A másik megoldás egy újabb közös uniós hitelfelvétel lehetne.

 

Ebben az ügyben és éles vita várható az uniós csúcson.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!