Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Az ukrán ellenzéki pártok kezdik nagyon megelégelni Volodimir Zelenszkij autokrata viselkedését, amivel nem csak elnyomja a kritikus hangokat, de akadályozza, hogy a demokratikus választásokon parlamentbe jutó ellenzéki pártok kapcsolatba kerüljenek a külföldi partnerekkel.

 

A Le Monde francia lap beszámolója szerint Szolomjia Bobrovszka március 7-én azon borult ki, hogy az ukrán parlament (Verhova Rada / Legfelsőbb Tanács) nem engedélyezte, hogy elhagyja az országot. Bobrovszka az Egyesült Államokba utazott volna az amerikaiak meghívására.

 

„Én úgy látom, hogy ezekkel a tilalmakkal megpróbálnak elhallgattatni minket, hogy a parlamentet távol tartsák a kulcsfontosságú döntésektől”

 

mondta a politikus, aki az ellenzék Holos (Hang) párt és a Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság tagja.

 hirdetes_300x300  

 

„A kormány nem utasíthatja a parlamentet, hogy tehet, a parlament egy független intézmény, az ilyen fellépés alkotmányellenes”

 

szögezte le.

 

A dolog azért is érdekes, mert egyáltalán nem ritka Ukrajnában. Petro Porosenko Európai Szolidaritás nevű, szintén ellenzéki pártja szintén arra panaszkodik, hogy a hatóságok egyszerűen nem adják meg nekik az engedélyt külföldi a munkalátogatásokhoz.

 

Február végén Porosenko levelet küldött Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítésért felelős uniós biztosnak, amelyben kifejtette, hogy a kijevi kormány a háborút használja fel arra, hogy „megtisztítsa a politikai mezőnyt az ellenzéktől és elszigetelje a pártokat a nemzetközi kommunikációtól”.

 

Porosenko 2023 decemberében akart Lengyelországba utazni, onnan pedig az Egyesült Államokba, ám az Ukrán Biztonsági Szolgálat megtiltotta kiutazását, arra hivatkozva, hogy Porosenko Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is találkozott volna. Kijev egyszerűen ráfogta a találkozóra, hogy azt az oroszok eszközölték ki, és Porosenkót a lengyel határról fordították vissza.

 

Pár héttel később, 2024. február végén az ukrán hatóságok megakadályozzák, hogy Porosenko kiutazzon a Müncheni Biztonságpolitikai Konferenciára.

 

Porosenko levelét Várhelyi közzétette az X-en, amiből komoly botrány kerekedett, és ezúttal nem a magyarok miatt, még csak nem is a magyar politikus megjegyzése miatt, miszerint „egy működő demokráciában az ellenzéket nem lehet korlátozni”.

 

Sokkal inkább azért, mert Porosenko azt javasolta, hogy a politika pluralitás szerepeljen feltételként az Európai Bizottság Ukrajnával kapcsolatos jelentésében, ami meghatározó lesz a csatlakozási tárgyalások lefolytatásában.

 

A kijevi kormány azzal vádolta meg Porosenkót, hogy meg akarta zavarni Ukrajna uniós integrációját. Nem sokkal később aztán Porosenko engedélyt kapott, hogy ellátogasson az Európai Néppárt bukaresti kongresszusára (március 6-7.).

 

Zelenszkij kormányának tagjai két dologgal indokolják a nem leplezett szándékos akadályozást. Az egyik indok az a botrány, amely során 2023 júliusában egy parlamenti képviselő a Maldív-szigeteken süttette magát, miközben naponta százak vesztek oda a fronton. Az ügy hatalmas port kavart, ráadásul nem csak egy ilyen eset történt.

 

A másik indok az, hogy Zelenszkij „teljesen azonos kommunikációt akar folytatni a külföld felé”.

 

Ennek megfelelően január 1-jétől hatályos az a rendelet, amelynek értelmében az ukrán parlamenti képviselőknek minden kiutazás előtt konzultálniuk kell a külügyminisztériummal, és be kell számolniuk arról, hol, milyen vitákon és tárgyalásokon fognak részt venni.

 

Az egységes kommunikáció elve azonban lényegében a kormányzótöbbség hatalmon tartásának eszköze és a cenzúra egy másik megfogalmazása.

 

A parlamenti vitákat csak részben és csak több órás késéssel sugározzák az ukrán tévék. A parlament épületébe nem engedik be az újságírókat, biztonsági okokra hivatkozva. Ezzel azonban a kormány azt is eléri, hogy lényegében elvágta az ellenzéki pártokat a médiától.

 

Még a parlament azon tagjai is is csak igen nehezen jutnak ki külföldre (ha egyáltalán kijutnak), akik kapcsolattartók olyan szervezeteknlé, mint az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése vagy a NATO Parlamenti Közgyűlése.

 

Több választott parlamenti képviselő nyíltan politikai cenzúrával vádolja Zelenszkijt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!