Nyitókép forrása: SITA/Boris Roessler/dpa via AP

 

Szabad Palesztina néven közös listán akarnak indulni a júniusi EP választásokon az európai muszlim pártok és mozgalmak, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a gázai háború következményeire, és erőteljesebb fellépésre kényszerítsék az EU-t Izraellel szemben.

 

A mozgalom – hol máshol, mint – Franciaországból indult, az Union des démocrates musulmans de France (Franciaország Muszlim Demokraták Uniója) név alatt, ami kicsi, balközép párt, saját magát pedig „anticionistának és imperialista-ellenesnek” definiálja. Mindként utóbbi jelző a palesztinok politikai narratíváit figyelembe véve lényegében Izrael állam létjogosoltságának megkérdőjelezésére utal.

 

A párt tervei szerint Németországban, Hollandiában, Svédországban, Spanyolországban, Belgiumban és Görögországban is terjeszkedni akarnak.

 

 hirdetes_300x300  

A pártszövetség hivatalos programja felszólítja Európát, hogy „igazodjon a kontinens és a világ békéje kapcsán tett ígéreteihez”. Azt szorgalmazza, hogy az EU vessen ki szankciókat Izrael ellen, hogy tárgyalásos megoldásra kényszerítse Tel-Avivot.

 

A Szabad Palesztina a kétállami megoldást támogatja, ami izraeli olvasatban már korábban de facto már működött, ám pont ez vezetett ahhoz, hogy a Hamász kormányzása alatt Gáza több ezer „terroristát” nevelt ki, akik aztán tavaly október 7-én rárontottak Izraelre 1200 ember halálát okozva.

 

A dilemma lényege, hogy a fegyverszünet és a kétállami megoldás lényegében a Hamász győzelmét jelentené – mivel Izrael számára a háború politikai célja a Hamász felszámolása, mint más kudarccal ér fel.

 

Tény azonban, hogy sokezer civil halottja van a gázai háborúnak, a szakértők szerint pedig a Hamászt, ami lényegében egy terrorszervezet, nem lehet teljesen felszámolni.

 

A most EP-választásokra készülő Szabad Palesztina koalíció szerint az október 7-i, Izrael elleni támadások elítélendőek, ám rögtön azt is hozzáteszik, hogy „75 évnyi elnyomásra vezethetők vissza”.

 

A fenti kijelentés még a mérsékeltebbek közé tartozik. Az új palesztin mozgalom kapcsán a flamand Parti Socialiste Vooruit képviselője, Fouad Ahidar szerint „aki terrort vet, félelmet arat”, és bár nem szabad elfogadni semmilyen „halálesetet”, szerinte akkor is elsősorban „az izraeli kormány a felelős”.

 

Körkép.sk, leMonde.fr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!