Nyitókép forrása:

 

Az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti fegyverszüneti és túszegyezményről, valamint a palesztinok lakta Gázai övezetben fekvő Rafah ellen tervezett izraeli támadásról tárgyalt Izraelben Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken – közölte az izraeli miniszterelnöki hivatal sajtóosztálya.

 

Blinken péntek délelőtt érkezett Izraelbe, közel-keleti körútjának utolsó állomására, ahol megbeszélést folytat Benjámin Netanjahu miniszterelnök mellett a hadikabinet tagjaival és a Hamász által október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok családtagjaival.

 

A hadsereg tel-avivi főhadiszállásának irodájában – először négyszemközt – Blinken egyebek közt arról tárgyalt Netanjahuval, hogy az Egyesült Államok a fegyveres konfliktus októberi kezdete óta először azonnali tűzszünetet követelő határozatot nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely a túszok visszajuttatását is szorgalmazza.

 

 hirdetes_300x300  

A közlés szerint a mintegy egyórás megbeszélésen Blinken kérte a Rafahban tervezett hadművelet elhalasztását vagy elvetését, Netanjahu viszont annak fontosságát hangsúlyozta „a Hamász megsemmisítése felé vezető úton”.

 

Blinken különbeszélgetést folytatott Beni Ganz miniszterrel, a háborús kabinet tagjával is.

 

Az amerikai külügyminiszter legfőbb kérése a tűzszüneti és túszelengedési tárgyalások sikere érdekében annak a palesztin követelésnek a támogatása volt, hogy a délre menekült gázaiak visszatérhessenek az övezet északi részébe.

 

Az amerikai minisztert izraeliek csoportja várta szállodájának közelében – leállítva a Jarkon utca forgalmát is -, és közbenjárását kérték a túszok hazatéréséhez.

 

Az amerikai diplomácia vezetője a tervek szerint már péntek este hazatér Washingtonba.

 

Az izraeli hatóságok pénteken azt is közölték, hogy Jeruzsálem óvárosában, az al-Aksza mecsetben rendbontás és szokatlan események nélkül ért véget a muszlimok pénteki imája, melyen az iszlám harmadik legszentebb helyét felügyelő Waqf tanács szerint mintegy százhúszezren vettek részt az iszlám böjti hónap, ramadán második péntekén.

 

Ciszjordánia középső részén, Dolev telepesfalu közelében viszont délelőtt egy palesztin merénylő tüzet nyitott egy izraeli minibusz utasaira. A buszban ülők közül heten megsebesültek, egyikük a katonai rádió beszámolója szerint életveszélyesen. A támadást a 33 éves Mudzsahad Barkat Manszúr követte el, aki korábban izraeli börtönben ült, előzőleg pedig a palesztin elnöki gárdában szolgált. A helyszínről elmenekülő terroristát többórás üldözés, majd tűzharc után a levegőből, helikopterről lőtték agyon – közölték az izraeli hatóságok.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!