Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

A TASS orosz hírügynökség közlése szerint több mint 60 halálos áldozata és 100 sebesültje a péntek esti, moszkvai terrortámadásnak. A Reuters szerint az Iszlám Állam vállalta magára a felelősséget a merényletért.

 

Péntek este a Krasznogarszkban (Moszkvai körzet), egy 6000 férőhelyes koncertkomplexumban legalább három fegyveres hatolt be és automata fegyverekkel tüzet nyitottak a civilekre. A nézőtér közepébe bombát dobtak, ami után tűz keletkezett. A tűz szétterjedt, az épület tetőszerkezete pedig egy második robbanás során összeomlott. A halottak száma várhatóan tovább fog emelkedni.

 

Az orosz hatóságok szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, a régióban minden tömegrendezvényt töröltek.

 

 hirdetes_300x300  

Számos ország (köztük nyugatiak is) elítélték a terrortámadást és részvétüket fejezték ki Moszkvának.

 

A TASS orosz hírügynökség „azonosítatlan fegyveresekről ír”.

 

A koncertkomplexumban keletkezett tűz 13 ezer négyzetméteren terjedt szét, az épület tetőszerkezete összeomlott. A tűzoltók helikopterekkel oltották a tüzet, a lángokat csak szombatra virradóra, hajnali 1 órakor sikerült megfékezniük.

 

A nyomozóhatóságok hivatalos közlése szerint több mint 60 halálos áldozata van támadásnak, és jelezték, hogy ez a szám várhatóan emelkedni fog. 145 sérült kerül kórházba, közülük 5 gyermek. 60 sérült állapota súlyos, mindegyikükön életmentő műtétet kellett végrehajtani.

 

Az orosz FSZB, a belügyminisztérium és az orosz Nemzeti Gárda „kutatási műveletet” folytatnak, az FSZB pedig terrortámadás ügyében indított eljárást.

 

Moszkvában a színházak, mozik, múzeumok minden programját törölték, az egyetemek nem tartják meg a szombati óráikat. Szigorították a biztonsági intézkedéseket a repülőtereken, a vasútállomásokon. Lezárták a Vörös tér egészét, és a hatóságok törölték a március 25-re tervezett Oroszország-Paraguay barátságos futballmérkőzést.

 

A TASS közlése szerint (orosz szempontból) „barátságos és barátságtalan országok” is egyaránt elítélték a moszkvai terrortámadást, köztük Belgium, Magyarország, Németország, Olaszország, Franciaország, Kanada és Új-Zéland.

 

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó közölte, hogy Kijevnek semmi köze a moszkvai eseményekhez. Washington pedig kiemelte, hogy „semmi sem utal Ukrajna érintettségére” az ügyben.

 

Az amerikaiak azt is jelezték, hogy nincs tudomása, hogy közvetlen kapcsolat lenne a moszkvai nagykövetség március elején kiadott terrorfenyegetettségi figyelmeztetése és a pénteki támadás között. Az orosz külügy szerint az amerikai álláspont „kérdéseket vet fel”.

 

Moszkva és Washington közti feszültség valószínűleg tovább fog nőni. Joe Biden amerikai elnök nem vette fel a kapcsolatot Moszkvával, hogy részvétét fejezze ki, csak Jon Kirby, amerikai nemzetbiztonsági szóvivője csak „szörnyűnek” nevezte a támadást.

 

Az Iszlám Állam érintettségéről egyelőre inkább nyugati sajtóban lehet olvasni, az orosz hivatalos nyilatkozatok ismeretlen és azonosítatlan elkövetőkről szólnak.

 

Az oroszok láthatóan fenntartják a lehetőségét, hogy az ukránok álltak a támadás hátterében. A Sputniknews orosz propagandát közlő ügynökség egy volt terrorelhárítót idézve azt írja: nem kétséges, hogy az moszkvai terrortámadást az ukránok provokálták ki. Meg is nevezte elsőszámú felelősnek Kirilo Budanovot, az ukrán katonai hírszerzés fejét.

 

Tegyük hozzá, hogy a helyzeten nem sokat segít, hogy az ukránok korábban már követtek el merényleteket Oroszország területén. 2022-ben a Kercsi-hídon nagyerejű robbanást idéztek elő, ugyanebben az évben pedig megpróbálták autóbombával megölni Alekszandr Dugint, az orosz nacionalisták egyik fő teoretikusát, ám helyette lányával, Darja Duginával végeztek, mert éppen akkor ő vezette a gépkocsit.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.